Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky, na které se „práší ve skladech“

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky, na které se „práší ve skladech“
Volodymyr Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky | zdroj: www.president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opětovně žádal mezinárodní společenství o dodávky stíhaček, tanků a těžkých zbraní. Chtěl by je využít zejména k osvobození lidí v obléhaném ukrajinském městě Mariupol. Zelenskyj to řekl ve videu zveřejněném na stránkách úřadu prezidenta krátce před půlnocí.

„Ukrajina nemůže sestřelovat ruské rakety brokovnicemi a kulomety,“ řekl Zelenskyj.

Vedle letadel a tanků žádal o systémy protiraketové obrany a střely použitelné proti lodím. „Naši partneři to všechno mají, leží to v jejich skladech pokryté prachem,“ řekl prezident. Ukrajina podle něj potřebuje pouhé jedno procento vybavení NATO. „Nežádali jsme o víc. Ani teď nežádáme o víc. A čekáme na to už 31 dní,“ prohlásil Zelenskyj s odkazem na počet dní od začátku ruské invaze.

Prezident již dříve požádal svůj polský protějšek Andrzeje Dudu o těžké zbraně. Varoval, že bez dodávek od spojenců pro Ukrajinu hrozí Pobaltí, Polsku, Slovensku a celé východní Evropě střet s Ruskem.

Ruská invaze urychlí vyzbrojování, obrana chce víc pandurů i vrtulníků

Ruský útok na Ukrajinu zřejmě výrazně urychlí vyzbrojování české armády. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podle sobotní Mladé fronty DNES (MfD) chce kromě nákupu palných zbraní urychleně modernizovat a dokoupit lehká obrněná vozidla Pandur nebo domluvit s Američany dodání více vrtulníků, než dosud obrana plánovala.

Ministryně podle MfD už zahájila jednání s Američany o možnostech rozšíření nákupu vrtulníků Venom a Viper od společnosti Bell. Podle současné smlouvy jich má armáda dostat 12, Černochová ale řekla, že jich bude potřeba víc. „Proto jsem při zasedání ministrů obrany naznačila americkému ministrovi obrany (Lloydu) Austinovi, že bychom chtěli koupit vrtulníků více,“ řekla deníku.

Řeší i urychlení zatím pozastaveného nákupu bojových pásových vozidel pěchoty (BVP). Už letos chce obrana rozhodnout o tom, jakou formou pořídit nadzvuková letadla a jaká. Nynější pronájem gripenů přitom končí v roce 2027 a Česko na ně má ještě možnost dvouleté opce.

Ministerstvo obrany už získalo z rozpočtu miliardu korun navíc. Za peníze hodlá nakoupit nové útočné pušky, granátomety, pistole a samopaly od České zbrojovky.

Černochová uvedla, že situace vzniklá po napadení Ukrajiny výrazně ovlivní plánované vyzbrojování armády. I proto, že ceny zbraní rostou. „Už teď je jasné, že poptávka kvůli dění na Ukrajině vysoce převyšuje nabídku. Za ČR platí, že pokud na trhu nalezneme rychle dostupnou techniku, která bude odpovídat našim strategickým dokumentům, nebudeme váhat. Jakmile bude možné něco nakoupit, okamžitě předložím vládě návrh na změnu rozpočtu,“ řekla MfD ministryně.

V první řadě chce ministerstvo obrany zrychlit odběry v rámci současných rámcových smluv, případně uzavírat dodatky či nové smlouvy na věci, které už česká armáda používá. „Nejedná se pouze o techniku, ale například i o munici a spojovací prostředky. Zároveň chceme urychlit modernizaci a například objednávat některé systémy dříve, než bylo plánováno,“ dodala ministryně.

Bojových vozidel Pandur má česká armáda z minulosti přes 100, to je podle Černochové málo. „V některých ohledech jsou navíc pandury technologicky zastaralé. Za těch deset až 12 let se technologie posunuly kupředu. Musíme tedy nejenom dokoupit, ale vyřešit i zajištění náhradních dílů, zrychlit tento proces a případně zajistit modernizaci,“ uvedla.

Kromě těžké techniky chce obrana nakupovat i moderní technologie, například drony. Ministryně plánuje také zvýšit počet vojáků.

Strategií USA není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl Blinken

Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že ruská hlava státu Vladimir Putin nemůže zůstat u moci.

„Myslím, že prezident, Bílý dům, včera (v sobotu) večer prostě zdůraznil, že prezidentu Putinovi nesmí být dovoleno vést válku nebo agresi proti Ukrajině nebo komukoli jinému,“ poznamenal Blinken k vyjádření, kterým prezident USA zakončil svůj sledovaný projev ve Varšavě.

Biden ve vystoupení v polské metropoli mimo jiné prohlásil, že pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění. Moskvou uváděné důvody k vojenské akci označil za nemravné a cynické. Putin podle Bidena zahájením války udělal „strategickou chybu“ a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. „Proboha, tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ uzavřel své vystoupení.

Zdroje: