Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zelenskyj se vydal do Chersonské oblasti, pod vodou jsou stovky kilometrů čtverečních

Aktualizováno: Zelenskyj se vydal do Chersonské oblasti, pod vodou jsou stovky kilometrů čtverečních
Záplavy v Chersonské oblasti po zničení Kachovské přehrady | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Chersonskou oblast postiženou záplavami po zničení Kachovské přehrady. Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

„Jednali jsme o mnoha důležitých otázkách: o situaci v regionu v důsledku katastrofy, evakuaci obyvatel ze záplavových oblastí, likvidaci havarijní situace způsobené vyhozením přehrady do povětří, organizaci života a podpoře v zaplavených oblastech. Rovněž jsme projednali vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenskou situaci v postižené oblasti,“ uvedl Zelenskyj na facebooku, na kterém také zveřejnil záběry z porady o koordinaci pomoci.

У Херсоні відвідав переправу, на якій здійснюється евакуація населення з підтоплених територій. Наше завдання – максимально захистити життя й допомогти людям. Дякую рятувальникам і волонтерам! Дякую всім, хто залучений до цієї роботи! ____ In Kherson, I visited a crossing point where people are being evacuated from flooded areas. Our task is to protect lives and help people as much as possible. I thank the rescuers and volunteers! I thank everyone involved in this work!

Zveřejnil(a) Володимир Зеленський dne Čtvrtek 8. června 2023

„Je důležité spočítat škody, poskytnout finance na odškodnění obyvatel postižených katastrofou a vytvořit program pro kompenzaci ztrát nebo přemístění podniků v rámci Chersonské oblasti,“ dodal. Ukrajinský prezident také navštívil místo, kde se odehrává evakuace postižených obyvatel. „Naším úkolem je zachraňovat životy a co nejvíce pomáhat lidem,“ zdůraznil.

Putin postiženou oblast navštívit nehodlá

Ruský prezident Vladimir Putin, který se loni na podzim rozhodl anektovat okupovanou část Chersonské oblasti, se podle svého mluvčího nechystá navštívit postižený region. „Ne, momentálně se to neplánuje,“ odpověděl Dmitrij Peskov na dotaz novinářů.

„Na situaci v Chersonské oblasti po sabotáži na přehradě, vyhození do povětří, (Putin) dohlíží,“ řekl mluvčí a připomněl, že prezident ve středu „dal pokyn ministerstvu pro mimořádné situace, aby tam zvětšilo přítomnost (záchranářů) a poskytlo pomoc lidem a také aby se aktivně zapojilo do odstraňování následků této pohromy“.

Ruské úřady zprvu tvrdily, že zkázu přehrady přivodilo ukrajinské ostřelování, zatímco podle Kyjeva ji vyhodili do vzduchu sami Rusové. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nicméně v úterý podle tiskových agentur prohlásil, že Ukrajinci vyhodili přehradu do povětří, aby zabránili ruskému útoku v tomto místě a aby uvolnili své síly od Chersonu pro dlouho očekávanou protiofenzívu. Komentátoři upozornili, že Šojgu hovoří o přehradě dlouhodobě okupované ruskými jednotkami. Nyní o vyhození přehrady do povětří hovoří také Kreml.

Voda zatopila stovky kilometrů čtverečních

Voda z protržené Kachovské přehrady zatopila asi šest set kilometrů čtverečních Chersonské oblasti, uvedl předseda oblastní správy Oleksandr Prokudin. Z toho 68 procent je podle něj na Ruskem okupovaném levém břehu řeky Dněpr. Hladina v protržené nádrži za poslední den klesla o téměř jeden metr.

Podle Prokudina nyní průměrná hladina řeky dosahuje 5,61 metru. Prokudin také tvrdí, že lidé v záplavové zóně jsou vyčerpáni, ale jsou zásobováni vším potřebným. Mnoho obyvatel podle něj odmítá oblast opustit. 

Protržení přehrady připravilo ruské síly o obranná postavení na levém břehu Dněpru

Protržení Kachovské přehrady připravilo ruské síly o obranná postavení na levém břehu řeky Dněpr, uvedl ve své pravidelné analýze americký Institut pro studium války (ISW). Zničení vodního díla podle něj výrazně změní podobu fronty v jihoukrajinské Chersonské oblasti.

Snímky pořízené ve středu ukazují, že záplavy „silně narušují připravené ruské obranné pozice na východním (levém) břehu řeky Dněpr – zejména ovlivňují ruské předsunuté pozice v obcích Hola Prystaň a Olešky“, uvedli američtí analytici.

Povodňová vlna podle nich přinutila ruské síly opustit postavení, ze kterých dříve ostřelovaly Cherson a další obce na pravém břehu pod kontrolou Ukrajiny. Povodeň také zničila ruská minová pole podél břehu Dněpru, přičemž dokládat to mají záběry šířené po sociálních sítích, na nichž údajně po nárazu do břehů vybuchují vodou unášené miny.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo naopak tvrdí, že zničení přehrady je pro ruskou obranu výhodné, protože zkomplikuje ukrajinský postup přes řeku. Jeho hodnocení situace však podle institutu pomíjí ztrátu první linie s připravenými ruskými opevněními. Není také jasné, jaké množství ruské těžké techniky bylo ztraceno za prvních 24 hodin povodně.

Vláda schválila pomoc Ukrajině, jak se na tom ministři dohodli ve Vimperku

Pomoc Ukrajině reagující na zničení Kachovské přehrady, kterou ve středu ministři projednali na výjezdním zasedání ve Vimperku, dnes schválila vláda. O hlasování per rollam, tedy na dálku, řekl ČTK mluvčí kabinetu Václav Smolka. Podle středečního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) ministerstvo obrany poskytne cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy či čerpadla na špinavou vodu. Už v úterý schválil pomoc deset milionů korun ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podle ministerstva zahraničních věcí má Ukrajina zájem zejména o cisterny k převážení vody, čluny, vozidla, která se budou moci pohybovat bahnitým terénem, vysokokapacitní čerpadla a další vybavení k odčerpávání vody. Usiluje i o prostředky k zachycení asi 150 tun strojního oleje, který při zničení přehrady unikl do vody a kontaminoval tok Dněpru až k Černému moři.

Česko vyšle především plovoucí čerpadla, protipovodňové stěny a pytle, elektrocentrály, čluny, materiály pro nouzové přežití i provizorní domky v celkové hodnotě přes deset milionů korun, uvedl Černínský palác. Přepravu humanitární pomoci zajistí Hasičský záchranný sbor ČR.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska.

Zdroje: