Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Zelenskyj ke zničení Kachovské přehrady: Ani vodou, ani raketami Rusové Ukrajinu nezastaví

Aktualizováno: Zelenskyj ke zničení Kachovské přehrady: Ani vodou, ani raketami Rusové Ukrajinu nezastaví
Přehrada Nová Kachovka na snímku z 28. května | zdroj: Profimedia / AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Ani vodou, ani raketami, ani ničím jiným se ruským teroristům nepodaří zastavit Ukrajinu, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na zničení Kachovské přehrady. Na sociální síti Telegram také oznámil, že jednala bezpečnostní rada, ujistil, že všechny služby fungují, a vyzval obyvatele, aby důvěřovali jen oficiálním informacím.

„Ruští teroristé zničením přehrady Kachovské vodní nádrže jen potvrzují celému světu, že musí být vyhnáni ze všech koutů ukrajinské země. Nemůže jim zůstat ani jeden metr, protože každý metr využívají k teroru. Pouze vítězství Ukrajiny obnoví bezpečnost. A toto vítězství přijde. Teroristé nebudou s to zastavit Ukrajinu ani vodou, ani raketami ani ničím jiným,“ napsal Zelenskyj.

profimedia-0781758406 Záplavy po zničení Kachovské přehrady | zdroj: Profimedia

Rusové podle Kyjeva zničili Kachovskou přehradu na okupovaném jihu Ukrajiny; ruští představitelé z téhož obviňují ukrajinské jednotky. V oblastech ohrožených záplavami začala evakuace obyvatelstva.

Podle ukrajinské strany bylo ve velkém nebezpečí po zničení přehrady 16 000 obyvatel, podle okupační správy 22 000 lidí.

Lipavský odsoudil útok na Kachovskou přehradu, schválil pomoc deset milionů korun

Útok na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. V reakci na zničení přehrady to ve vyjádření pro ČTK uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Schválil vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

Kachovská vodní elektrárna byla zcela zničena a nebude možné uvést ji do původního stavu, uvedla dnes v prohlášení na sociální síti Telegram společnost Ukrhidroenerho.

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ uvedl Lipavský.

V návaznosti na to schválil mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake. Jde podle něj o nejvyšší částku, kterou může resort schválit bez odsouhlasení vládou.

Ministerstvo zahraničních věcí v pozdějším prohlášení uvedlo, že útok ruských okupačních vojsk na přehradu je podle dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám válečným zločinem.

Ruskou agresi na Ukrajině je třeba zastavit, je neospravedlnitelná a způsobuje obrovské utrpení a tragédie, řekl premiér Petr Fiala (ODS) k útoku na Kachovskou přehradu. Cestou k míru je jedině podpora Ukrajině, dodal. Vyjádření sdělil ČTK a zveřejnil na twitteru.

Drábová: Zničení Kachovské přehrady by Záporožskou elektrárnu nemělo ohrozit

Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny, uvedla dnes na twitteru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Dodala, že reaktory elektrárny jsou odstaveny a chlazení zajištěno ze speciální nádrže.

Záporožská jaderná elektrárna, největší zařízení svého druhu v Evropě, využívá vodu z přehrady k chlazení. Zničení přehrady by ale podle Drábové nemělo mít na její bezpečnost bezprostřední dopad. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám,“ uvedla šéfka SÚJB.

Také agentura Reuters dnes s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu TASS a proruského činitele v oblasti napsala, že Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení přehrady nehrozí kritické nebezpečí.

Evropa i NATO odsoudily zničení Kachovské přehrady jako důsledek ruské invaze

Je příliš brzy na to, aby bylo možné smysluplně vyhodnotit podrobnosti o zničení Kachovské přehrady, které se ale odehrálo pouze v důsledku ruské invaze, prohlásil britský ministr zahraničí James Cleverly, jenž je na návštěvě Kyjeva. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin, Rusové podle něj budou pohnáni k odpovědnosti. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že se jedná o „nehorázný čin“, který opět ukazuje brutalitu ruské války.

„Slyšel jsem zprávy o výbuchu přehrady a riziku záplav. Na nějaké smysluplné posouzení je ještě brzy,“ řekl Cleverly při návštěvě vesnice Hrebelky u Kyjeva po pondělním jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským v hlavním městě. „Ale je třeba si uvědomit, že jediným důvodem, proč je to vůbec problém, je nevyprovokovaná, plnohodnotná invaze Ruska na Ukrajinu. Budeme nadále vyhodnocovat vývoj, ale nejlepší věc, kterou by teď Rusko mohlo udělat, je okamžitě stáhnout své vojáky,“ dodal.

„Jsem šokován bezprecedentním útokem na přehradu v Nové Kachovce. Ničení civilní infrastruktury lze jednoznačně kvalifikovat jako válečný zločin - a my poženeme Rusko a jeho představitele k odpovědnosti,“ uvedl na twitteru Michel.

Dodal, že na červnovém summitu Evropské unie nastolí tuto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastem. „V myšlenkách jsem se všemi rodinami na Ukrajině postiženými touto katastrofou,“ uvedl Michel.

„Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobuje vážné škody na životním prostředí. Jedná se o nehorázný čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině,“ napsal na twitteru Stoltenberg.

V úvodním proslovu na schůzce prezidentů zemí východního křídla NATO v Bratislavě generální tajemník řekl, že rozhodnutí, která budou přijata na červencovém summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, budou velmi důležitá pro posílení podpory Ukrajiny. Dodal, že několikaletý balík podpory dostane Ukrajinu na úroveň standardů NATO a přiblíží ji k alianci. „Všichni spojenci se shodují, že dveře NATO jsou otevřené a že uvítáme Ukrajinu jako člena aliance. Rusko nemá právo veta v tomto směru,“ řekl Stoltenberg. Uvedl také, že každý člen NATO by měl vynakládat na obranu alespoň dvě procenta výkonu své ekonomiky.

Hostitelka summitu takzvané bukurešťské devítky (B9), slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že nejlepším způsobem, jak obnovit mír v Evropě, je poskytování pomoci Ukrajincům. „Všichni chceme obnovit spravedlivý mír. Přibližuje nás k tomu pomoc Ukrajině,“ řekla Čaputová.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že Rusko představuje ohrožení bezpečnosti. „Jako členové východního křídla NATO jsme zasaženi situací na Ukrajině a ruskou agresí,“ uvedl. Dodal, že situaci v regionu komplikuje také rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku a kroky režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. 

Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč dnes před Mezinárodním trestním soudem v Haagu obvinil Rusko ze zničení přehrady a prohlásil, že se jedná o akci „teroristického státu“. „Rusko nás nemůže porazit na bitevním poli, a tak se zaměřuje na civilní infrastrukturu, aby se nás pokusilo zmrazit a přimět k podřízenosti. Právě dnes Rusko vyhodilo do povětří velkou přehradu,“ řekl zastupující velvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničí v Haagu. „Způsobuje značné civilní evakuace, ekologické škody a ohrožuje bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Jednání Ruska je jednáním teroristického státu, agresora,“ dodal. 

Ukrajina po zničení přehrady volá po novém kole protiruských sankcí

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo západní státy k nové vlně sankcí proti Rusku. K výzvě se v prohlášení na telegramu připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který chování Ruska označil za „válku proti životu, přírodě a civilizaci“. Ukrajinská diplomacie rovněž v souvislosti se zničením přehrady požaduje mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„Svět musí zareagovat,“ uvedl Zelenskyj. „Tohle je jen jeden den ruské agrese,“ napsal prezident, který k příspěvku připojil video zobrazující zkázu způsobenou valící se vodou.

Zelenskyj dnes promluvil na schůzce zemí takzvané bukurešťské devítky, kam patří i Česká republika. V prohlášení následně zveřejněném na twitteru Moskvu obvinil, že způsobila "největší ekologickou katastrofu za poslední desetiletí". Ohradil se také proti tvrzení ruských představitelů, podle kterých přehradu zničila naopak ukrajinská strana. Moskvou dosazený starosta přilehlého města Nova Kachovka například uvedl, že se přehrada zbortila kvůli dlouhodobému ostřelování ukrajinskými silami.

"Rusko kontroluje přehradu a celou Kachovskou vodní elektrárnu už více než rok. Je fyzicky nemožné ji nějak vyhodit do povětří zvenčí, ostřelováním. Zaminovali ji ruští okupanti. A ti ji vyhodili do povětří," uvedl v projevu Zelenskyj.

„Odpálení přehrady Ruskou federací považujeme za teroristický čin proti ukrajinské kritické infrastruktuře, jehož cílem je způsobit co nejvíce civilních obětí a co největší zkázu,“ uvedla ukrajinská diplomacie v prohlášení. Vyzvala také mezinárodní společenství, aby Moskvu kvůli incidentu odsoudilo.

„Vyzýváme rovněž země skupiny G7 a Evropské unie, aby urychleně zvážily uvalení nových rozsáhlých sankcí na Ruskou federaci, zejména na ruský muniční průmysl a jaderný sektor,“ žádá ministerstvo zahraničí.

Zdroje: