Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Začátek protiofenzivy? Ukrajinci mohou testovat ruskou obranu

Začátek protiofenzivy? Ukrajinci mohou testovat ruskou obranu
Boje v Doněcké oblasti | zdroj: Profimedia

Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že Ukrajina v neděli zahájila rozsáhlou ofenzivu na jihu Doněcké oblasti. O tvrdých bojích však informovaly pouze ruské zdroje. Co se na ukrajinském bojišti vlastně děje, zkoumají média i odborníci.

K rozsáhlému úderu ukrajinských sil mělo dojít na pěti úsecích fronty na jihu Doněcké oblasti. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že útok měl prolomit nejvíce zranitelný úsek fronty.

I přes některé územní zisky však výpad podle ruských vojenských blogerů selhal a ukrajinská strana utrpěla velké ztráty. K dalšímu útoku došlo na jihu Doněcké oblasti v pondělí, uvedla agentura AP.

Zástupce Ruskem dosazené okupační správy ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov uvedl, že Ukrajina zaútočila s ještě větší silou než v neděli. Pokus o proražení frontové linie popsal jako „rozsáhlejší“ a „organizovanější“. Podle něj chtěl nepřítel prorazit až k pobřeží Azovského moře s cílem přerušit pozemní koridor na Krymu. Rusko hovoří o začátku očekávané protiofenzivy, Ukrajina to ovšem popírá a ruskou reakci považuje za hysterickou.

Jak upozornila televize Sky News, Kyjev žádné informace o chystané protiofenzivě cíleně nevypouští, což je důvod, proč všechny zprávy o útocích z posledních dnů pocházejí od ruských válečných blogerů.

Datový tým televize analyzoval záběry z bojiště ve snaze ověřit jejich pravost a potvrdit ofenzivu na jihu Doněcké oblasti. Na jednom ze čtyř analyzovaných videí Rusové údajně ničí ukrajinskou techniku.

Zkoušejí, co vydrží

Video skutečně zahrnuje exploze techniky, kvůli jeho kvalitě však nelze rozpoznat nic konkrétnějšího. Boje však bylo možné geograficky lokalizovat do stejné oblasti jako hlášené střety na základě orientačních bodů a polí viděných na satelitních snímcích.

Boje pak probíhají v oblasti Bachmutu, nelze však podle Sky News ověřit jejich intenzitu. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na telegramu napsala, že Bachmut zůstává „epicentrem nepřátelství“.

Rusové podle ní o protiofenzivě hovoří, neboť se snaží odvrátit pozornost od své porážky. Boje na jihozápadě Bachmutu potvrdil i jeden z ruských blogerů. Pod intenzivní dělostřeleckou palbou se pak podle něj ocitlo hornické město Soledar.

Maljarová potvrdila, že ukrajinská armáda dosáhla nějakých územních zisků a posunula se v několika směrech. Zvěsti o protiofenzivě nekomentovala, pouze uvedla, že obrana Ukrajiny zahrnuje vše, včetně protiofenzivních akcí. Kyjevské síly však podle ní v některých oblastech přecházejí k útočným operacím.

Britský generál Sir Richard Barrons se domnívá, že Ukrajina se nachází v přípravách na protiofenzivu a vyhledává slabá místa v ruské obraně. Ukrajinské útoky v posledních dvou dnech okomentoval jako možnou snahu otestovat ruskou obranu a vlastní jednotky v boji. Vzhledem k nedostatku ověřených informací však podle něj může Moskva rozsah bojů zveličovat. Přidala by tak na důležitosti svému vítězství a uklidnila náladu v ruské společnosti. Barrons se domnívá, ukrajinská protiofenziva bude zahrnovat řadu kroků a potrvá týdny. „Je to proces, nikoli událost,“ vysvětlil.

Zdroje:
Sky News, AP