Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřel bývalý italský prezident Napolitano

Zemřel bývalý italský prezident Napolitano
Giorgio Napolitano | zdroj: Profimedia

Ve věku 98 let zemřel dnes večer v Římě někdejší italský prezident Giorgio Napolitano. Již před několika dny média oznámila, že bývalé hlavě státu se značně přitížilo. Napolitano vedl Itálii v letech 2006 až 2015 a v komplikovaném období finanční krize v letech 2010 a 2011. Byl prvním italským prezidentem, jehož parlament zvolil dvakrát, a také prvním bývalým členem Italské komunistické strany, který se dostal do nejvyšší italské politické funkce.

Napolitano byl politickým matadorem, který začal působit v italské politice po druhé světové válce. Dlouho byl členem italské komunistické strany, kde byl předním představitelem reformního křídla. Po pádu Berlínské zdi a po změně názvu komunistické strany Napolitano zastával přední vládní funkce a byl například ministrem vnitra.

Napolitano byl prezidentem v období, které analytici považují za jedno z nejkomplikovanější v soudobé italské historii. Byl klíčovým politickým aktérem během finanční krize v letech 2010 a 2011, za což si vysloužil od novinářů přezdívku „král Giorgio“. Díky Napolitanovi otěže v zemi postižené dluhovou krizí převzala nadstranická vláda premiéra Maria Montiho, který nahradil v úřadě Silvia Berlusconiho. Příliš iniciativní vedení prezidentského úřadu však mnozí italští politici Napolitanovi vyčítali.

Napolitano byl také posledním italským prezidentem, který navštívil Českou republiku. Stalo se tak v dubnu 2011, kdy jednal na Hradě s tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

Zdroje: