Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zelenskyj navštívil osvobozený Cherson, EU spustila misi pro výcvik ukrajinských vojáků

Zelenskyj navštívil osvobozený Cherson, EU spustila misi pro výcvik ukrajinských vojáků
Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Chersonu | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijel do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. „Postupujeme,“ řekl Zelenskyj ukrajinským vojákům v Chersonu. „Jsme připraveni na mír, mír pro celou naši zemi,“ uvedl. Poděkoval Severoatlantické alianci a dalším spojencům, které Ukrajinu ve válce s Ruskem podporují. Obrovský posun podle něho znamenaly dodávky raketometů HIMARS ze Spojených států. Zelenskyj strávil v Chersonu asi 30 minut, pak zase odjel.

Na hlavním chersonském náměstí se kromě vojáků sešli rodiče s dětmi, někteří s ukrajinskou vlajkou v ruce, jiní kolem ramen. „Mám radost, podle chování lidí se dá říct, že jejich reakce není hraná,“ řekl Zelenskyj. Na otázku, kam budou ukrajinské jednotky dál postupovat, řekl, že „Moskva to nebude“. „Nemáme zájem o území jiné země,“ dodal. V neděli v pravidelném večerním projevu obvinil Rusy z toho, že se v regionu kolem Chersonu dopustili více než 400 válečných zločinů.

Jen krátce před tím, než Zelenskyj dnes do Chersonu přijel, lidé v centru slyšeli, že se nedaleko ozývá dělostřelecká palba. Nad městem zazněla i poté, co domluvil.

Cherson ruské jednotky obsadily krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Šlo o jediné ukrajinské oblastní centrum, které se jim podařilo ovládnout. Ruská armáda se odtud na levý břeh Dněpru stáhla poté, co v uplynulých měsících utrpěla sérii porážek v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Moskva uvedla, že během přesunu 30 000 vojáků z Chersonu neztratila jediného muže. Nicméně podle ukrajinské strany provázel stahování chaos, během kterého se vojáci zbavovali svých uniforem i zbraní, někteří se při pokusu o útěk utopili. Ukrajinští vojáci nyní pročesávají město a snaží se zajistit, aby bylo bezpečné.

profimedia-0737232187 Obyvatelé Chersonu vítají ukrajinské vojáky | zdroj: Profimedia

Češi jsou skvělým příkladem solidarity s Ukrajinou, řekla dnes ve videoprojevu na konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU (COSAC) v Praze předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Poděkovala českému předsednictví v Radě EU, projevily se podle ní znalosti a zkušenosti ČR. Česko bloku předsedá do prosince. Von der Leyenová ocenila přijetí více než 400 000 uprchlíků z Ukrajiny. Uvedla také, že Česko je jedním z největších dárců napadené zemi, například co se týká vojenského materiálu. „Děkuji českému předsednictví v Radě EU. Poslední měsíce opakovaně ukázaly, jak cenné jsou znalosti a zkušenosti vaší země,“ řekla i v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

EU spustila společnou misi pro výcvik až 15 000 ukrajinských vojáků

Členské státy Evropské unie se dnes rozhodly oficiálně zahájit výcvikovou misi na podporu ukrajinské armády, oznámilo české předsednictví v Radě EU. Cílem je poskytnout výcvik až 15 000 Ukrajinců, především na základně v Polsku. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella operace začne do několika týdnů.

Definitivní razítko na její spuštění dali při jednání v Bruselu ministři zahraničních věcí EU. Česko zastupoval šéf diplomacie Jan Lipavský, který už dříve dal najevo zájem ČR zapojit se do výcviku Ukrajinců.

Trénink se má kromě Polska odehrávat také v Německu. Jaké další země se do projektu zapojí, zatím není zcela jasné. Podle vysoce postaveného unijního činitele, který o věci minulý týden hovořil s novináři, většina členských států unie projevila ochotu přispět.

„Bude funkční za několik týdnů,“ řekl o misi Borrell, když ráno přicházel na jednání Rady EU. Rozpočet mise je více než 100 milionů eur (přes 2,4 miliardy Kč) a Ukrajinci by při ní měli získat mimo jiné dovednosti potřebné k obsluze zbraňových systémů dodávaných zeměmi EU. Dostat by se jim mělo i dalšího výcviku podle potřeb ukrajinské armády. Předběžně se počítá s dvouletým trváním mise, EU ji ale bude moci prodloužit.

Ukrajinským vojákům se již od nelegální ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 dostává výcviku od americké armády, který podle expertů výrazně zlepšil jejich připravenost čelit letošní ruské invazi. Od letošního roku prochází ukrajinští vojáci také výcvikem v Británii.

Evropský blok v minulých letech opakovaně o podobné možnosti uvažoval, nakonec vlastní iniciativu schválil v říjnu, tedy téměř osm měsíců po zahájení rozsáhlého ruského útoku na Ukrajinu. 

Zdroje: