Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ukrajinské jednotky vstoupily do Chersonu

Ukrajinské jednotky vstoupily do Chersonu
Následky bojů v Chersonské oblasti | zdroj: Profimedia

Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, vojáci ukrajinské armády vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, uvedl dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenskou rozvědku.

Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu. Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková varovala, že mnozí ruští vojáci se převlékli do civilu a zůstávají ve městě, kde tak podle ní hrozí sabotážní akce. Vstup ukrajinských jednotek do města večer potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, do města vstupují jednotky ukrajinských ozbrojených sil. Ústupové cesty ruských okupantů svou palbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s jakýmikoliv pokusy klást odpor,“ uvedla rozvědka podle zpravodajského serveru. Rozvědka vyzvala ruské vojáky, aby se raději vzdali, než aby se nechali zlikvidovat.

„Naši. Náš. Cherson,“ napsal dnes večer stručně Zelenskyj, který na svém účtu na sociální síti Telegram sdílel video slavících obyvatel Chersonu. V dalším příspěvku upřesnil, že ve městě jsou zatím speciální ukrajinské jednotky a že na místo míří další ukrajinští vojáci.

„Ukrajina vždy navrátí, co jí patří,“ uvedl Zelenskyj a poděkoval všem vojákům podílejícím se na ukrajinské protiofenzivě na jihu země. Doplnil, že město se ještě zcela nezbavilo „přítomnosti nepřítele“, ale že Ukrajinci už odstraňují z ulic ruské symboly a připomínky ruské okupace.

List Ukrajinska pravda dříve zveřejnil video zachycující ukrajinské vojáky při vztyčování státní vlajky na budově policejního velitelství v Chersonu. Během odpoledne se šířily videozáznamy zachycující vítání ukrajinských vojáků místními.

Videa na sociálních sítích zachycují ukrajinskou vlajku vlající nad památníkem druhé světové války. Další pak obyvatele strhávající propagandistické billboardy s mladou dívkou držící ruskou vlajku, na nichž stojí: „Rusko je tu navždy.“ V samotném centru Chersonu pak lidé mávají ukrajinskými vlajkami.

Ruské ministerstvo obrany na dnešní tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson. Zatímco ministerstvo tvrdí, že ruské síly při stahování z města neutrpěly žádné ztráty, podle Kyjeva se ruský ústup nesl ve znamení chaosu.

„Na pravém břehu nezůstal ani jeden kus vojenské techniky. Všichni ruští vojáci se přepravili na levý břeh Dněpru,“ uvedlo ruské ministerstvo. „Nedošlo ke ztrátám ani u personálu, ani u zbraní a vojenské techniky,“ doplnilo. Na levý břeh Dněpru se dostalo přes 30 000 vojáků, sdělilo později.

Serhij Chlaň z ukrajinské oblastní správy ale tvrdí, že při pokusu dostat se přes Dněpr se řada ruských vojáků utopila. Ruští komentátoři na sociálních sítích ve čtvrtek večer uváděli, že se ruští vojáci při přesunu přes řeku dostali pod těžkou palbu ukrajinských sil. Ráno se u města zřítil strategicky významný Antonivskyj most přes řeku Dněpr. Není jasné, co kolaps způsobilo. 

Rusové město, které je správním střediskem stejnojmenné oblasti, okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném hlasování, jehož výsledky svět neuznal. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Rusko dál město považuje za svoji součást. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně oblastní metropole Chersonu nevidí mluvčí nic ponižujícího. „Je to subjekt Ruské federace. Toto postavení je stanoveno a zakotveno v zákonech. Tady nejsou a nemohou být žádné změny,“ řekl Peskov.

Z rozpočtu šlo na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny do konce října 15,3 miliardy korun

Výdaje ze státního rozpočtu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny dosáhly ke konci října 15,3 miliardy korun. Dalších 3,8 miliardy korun činí výdaje samospráv, uvedlo dnes na twitteru ministerstvo financí. Nejvyšší položku v nákladech tvořily vyplacené sociální dávky.

Na sociálních dávkách Česko vyplatilo 7,6 miliardy korun. Zajištění zdravotní péče vyšlo veřejné rozpočty na 3,9 miliardy korun, výdaje spojené s ubytováním činily ke konci října 2,6 miliardy korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v říjnu odhadl, že celkové náklady státu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny by v letošním roce měly být nižší než původně odhadovaných 25 miliard korun.

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu udělil český stát téměř 458 000 dočasných víz Ukrajincům prchajícím před konfliktem. Podle dřívějších informací tvoří zhruba třetinu uprchlíků děti a mladí do 18 let, z dospělých jsou více než dvě třetiny ženy. Přesný počet ukrajinských běženců pobývajících aktuálně v Česku není známý. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se zhruba 20 procent uprchlíků vrátilo do vlasti.

Zdroje: