Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Biden a Si odsoudili pohrůžky jaderným útokem, řeč přišla i na Tchaj-wan a lidská práva

Biden a Si odsoudili pohrůžky jaderným útokem, řeč přišla i na Tchaj-wan a lidská práva
Na Bali se před summitem G20 poprvé osobně setkali prezidenti Biden a Si | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching dnes vedli „upřímný“ rozhovor o svých prioritách a řadě témat od Ukrajiny, přes Tchaj-wan po hospodářství. Oznámil to Bílý dům po první osobní schůzce obou prezidentů, která se odehrála na Bali. Na indonéském ostrově se v úterý a ve středu koná summit skupiny velkých světových ekonomik G20. Oba státníci si na úvod setkání podali ruce a vzájemně se ujistili o vůli urovnat vzájemné vztahy.

Biden podle Bílého domu čínskému prezidentovi řekl, že USA budou nadále s Čínou energicky soupeřit, ale soupeření nesmí sklouznout ke konfliktu. Prezidenti se shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat, a odsoudili ruské jaderné hrozby tímto směrem v souvislosti s válkou na Ukrajině.

„Myslím, že si rozumíme,“ prohlásil Biden na tiskové konferenci po schůzce. „Jsem zcela přesvědčen, že nesmí nastat nová studená válka,“ dodal šéf Bílého domu. Potvrdil, že neusiluje o konflikt s Čínou. Podle něj jde spíš o zodpovědné soupeření. Každá země přitom podle něj musí dodržovat mezinárodní pravidla.

Během zhruba tříhodinového setkání Biden čínskému prezidentovi vytkl „nátlakové a stále agresivnější kroky“ vůči Tchaj-wanu a znepokojení vyjádřil také nad dodržováním lidských práv v západočínské provincii Sin-ťiang, v Tibetu a Hongkongu. Na tiskové konferenci později Biden prohlásil, že se podle něj Čína nepokouší bezprostředně vpadnout na Tchaj-wan. Ujistil, že se nemění americká politika jedné Číny a dal najevo, že si nepřeje novou studenou válku s Čínou.

Si podle čínských státních médií zdůraznil, že řešení tchajwanské otázky je záležitostí Číňanů a vnitřní čínskou záležitostí a vyjádřil naději, že se USA budou držet politiky jedné Číny. Si podtrhl, že otázka Tchaj-wanu je v samém jádru čínských zájmů a nepřekročitelnou „první červenou linií“ v čínsko-amerických bilaterálních vztazích.

Schůzka se konala v době, kdy se obě supervelmoci snaží vypořádat se vzájemnými neshodami a zároveň soupeří o vliv ve světě poznamenaném hospodářským a bezpečnostním napětím.

Biden a Si se shodli na tom, že „jaderná válka by nikdy neměla být bojována“ a že v ní nelze zvítězit. Zdůraznili také svůj „odpor vůči nasazení nebo hrozbě nasazením jaderných zbraní na Ukrajině“. Poukázali tak na ruské hrozby v době, kdy se zadrhla ruská invaze na Ukrajinu, započatá před téměř devíti měsíci.

Podle Bílého domu Biden během rozhovoru rovněž vyjádřil obavy z provokativního chování Severní Koreje. Biden vyjádřil přesvědčení, že Čína neusiluje o stupňování napětí ze strany KLDR.

Biden čínskému protějšku řekl, že Čína se musí vypořádat s konkurencí a udržovat komunikaci, uvedl Bílý dům. Biden na následné tiskové konferenci potvrdil, že obě strany spustily mechanismus častější komunikace a že americký ministr zahraničí Antony Blinken odcestuje do Číny k následným jednáním. Oba prezidenti se rovněž dohodli na tom, že zmocní klíčové vysoce postavené funkcionáře k jednání o potenciální spolupráci v oblastech jako klimatická změna a udržení globální finanční, zdravotní a potravinové bezpečnosti.

Dvoudenní schůzka zemí G20 začíná oficiálně v úterý a politici budou jednat především o dopadech ruského vpádu na Ukrajinu, tedy o energetické krizi či problémech s dodávkami potravin a hnojiv, ale také o důsledcích pandemie covidu-19 pro globální ekonomiku.

Zdroje: