Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Na Ukrajině slouží 50 000 ruských odvedenců, Kyjev znárodnil strategické firmy

Na Ukrajině slouží 50 000 ruských odvedenců, Kyjev znárodnil strategické firmy
Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Celkem 50 000 ruských vojáků, kteří byli povoláni do služby během mobilizace, nyní slouží s bojovými jednotkami na Ukrajině. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin.

Dodal, že 80 000 odvedenců nyní působí v „zóně speciální operace“, jak Moskva označuje válku na Ukrajině. Zbytek z téměř 320 000 mobilizovaných je podle něj ve výcvikových táborech v Rusku.

„Nyní máme 50 000 (vojáků) u bojových jednotek. Zbytek se zatím do bojů nezapojil,“ řekl Putin během návštěvy Tverské oblasti, ležící asi 180 kilometrů severozápadně od Moskvy.

Šéf Kremlu v září vyhlásil částečnou mobilizaci po sérii vojenských neúspěchů ruských sil na Ukrajině. Ministr obrany Sergej Šojgu tehdy uvedl, že do služby bude povoláno 300 000 záložníků. Na konci října Šojgu oficiálně oznámil Putinovi, že mobilizace byla dokončena.

Mezitím se z různých zdrojů objevují informace o tom, jak jsou nově mobilizovaní ruští vojáci posíláni do boje s minimálním nebo žádným výcvikem. V sobotu britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném rozboru situace na Ukrajině uvedlo, že si odvedenci stěžují na nedostatek výzbroje a vybavení a na to, že nedostávají žold.

Zpravodajský server Newsweek citoval nejmenovaného vojenského experta, podle nějž je bojová morálka ruských vojáků tak nízká, že by se „použití vojáků jako potravy pro děla mohlo obrátit proti režimu a pronásledovat ho stejně jako během sovětsko-afghánské války“, která skončila v roce 1988 a předcházela rozpadu Sovětského svazu.

Ukrajina znárodnila podíly v pěti strategických firmách, včetně Ukrnafty

Ukrajina znárodnila soukromé podíly v pěti strategických firmách spojených s několika podnikateli. Je mezi nimi například výrobce motorů Motor Sič nebo energetické společnosti Ukrnafta a Ukrtatnafta. Ukrajinská komise pro cenné papíry a burzu tak rozhodla na základě válečného stavu, uvedl první místopředseda parlamentního výboru pro finance, daně a celní politiku Jaroslav Železnjak. Jeho informaci později potvrdila vláda.

Mezi znárodněnými firmami je i výrobce vozidel AvtoKrAZ a výrobce transformátorů Zaporižtransformator. „Bylo přijato rozhodnutí vyvlastnit aktiva strategicky důležitých společností a převést je do státního vlastnictví,“ uvedl tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Rozhodnutí podle něj padlo už 5. listopadu na nejvyšší bezpečnostní schůzce a vstoupilo v platnost o den později.

„Majetek těchto pěti společností bude spravovat ministerstvo obrany, aby se uspokojily naléhavé potřeby ozbrojených sil. Patří mezi ně dodávky pohonných hmot a maziv, opravy vojenské techniky a zbraní,“ sdělil Danilov. „Po zrušení válečného stavu by se tento majetek mohl vrátit majitelům, nebo by byl vyplacen,“ dodal.

Poslanec Železnjak předtím zveřejnil dokument, který zmiňuje stejné podniky. O znárodnění předtím informoval s odvoláním na svůj zdroj také server Ekonomična pravda a tisková agentura Interfax Ukrajina.

Firmy jsou částečně vlastněny státem a mají vazby na významné podnikatele Ihora Kolomojského, Vjačeslava Bohuslajeva nebo Konsťantyna Ževaha. Ten je v České republice známý v ruské podobě jména Konstantin Ževago.

Železnjak už předtím také uvedl, že podnikatelé budou odškodněni do jednoho roku od ukončení válečného stavu.

Podle prezidenta Zelenského byl krok nutný a reaguje na naléhavé potřeby obranného sektoru Ukrajiny. „V těchto těžkých časech musíme nasměrovat všechny naše síly k osvobození naší země a lidu, k podpoře ukrajinské armády,“ napsal prezident na komunikační síť telegram.

Zdroje: