Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Polojasno

Zázračně přežil hrozivý úraz, ale už to nebyl on

Zázračně přežil hrozivý úraz, ale už to nebyl on
Phineas Gage | zdroj: Wikipedia

Přesně před 175 lety se jednomu dělníkovi stala ošklivá nehoda, která ale měla velký význam pro moderní výzkum fungování lidského mozku.

Farmář Phineas Gage (1823-1860) z amerického New Hampshire se nechal najmout na stavbu železnice v sousedním Vermontu. Při ražbě cesty dělníci zpravidla vyvrtali do skal díry, nacpali do nich trhavinu, upěchovali směs železnou tyčí, umístili rozbušku a odpálili.

Třináctého září 1848 ale měl 25letý Gage smůlu. Železná pěchovací tyč hodila při otěru o kámen jiskru, nastal předčasný výbuch a vystřelená metrová šestikilová tyč tlustá přes tři centimetry se mu zabodla pod levou lícní kost, projela mu hlavou a temenem opět vylétla ven. Střela byla tak prudká, že tyč dopadla na zem až 20 metrů za ním.

Muži, kteří se k nešťastníkovi seběhli, byli v šoku. Gage se postavil na nohy a mluvil, přestože do díry v hlavě mu mohli strčit prst. Přestože přišel o levé oko, dal se po deseti týdnech léčení dohromady a mohl opět pracovat. Normálně zacházel s nářadím, neztratil své intelektuální schopnosti, i paměť mu stále fungovala.

Velmi se ale změnil povahově. Před nehodou ho kolegové znali jako tichého a nenápadného člověka, který se vyznačoval výjimečnou dochvilností a naprostou spolehlivostí. Teď bylo všechno jinak. Gage se v práci vztekal, nadával, měl sklony k cholerickým výlevům, byl náladový a na štíru byl i se svou někdejší pečlivostí a důsledností. Později se přidaly i epileptické záchvaty.

profimedia-0614381929 Čtyři pohledy na lebku Phinease Gage | zdroj: Profimedia

Není divu, že se této senzace chopil tisk. Gage se objevoval na lékařských kongresech, vystupoval ve známé Barnumově show a nakonec utekl před publicitou na jih, kde v roce 1860 zemřel po jednom ze svých epileptických záchvatů. To byl však jen začátek jeho existence jako výzkumného objektu: V roce 1866 nechal jeho bývalý lékař John Harlow tělo exhumovat.

Hlava pro něj totiž byla ideálním objektem pro výzkum, zda charakterové a morální vlastnosti mají v mozku své pevné místo. Harlow a jeho kolegové dospěli k závěru, že železná tyč poškodila části levého čelního mozkového laloku. Proto Gageovo analytické chápání a jazykové schopnosti, které přiřadili pravé mozkové hemisféře, zůstaly z velké části beze změn; emoční struktura utrpěla, protože se nacházela vlevo.

Téměř o 130 let později v roce 1994 se americký výzkumný tým pokusil dokázat, že byl zasažen i Gageův pravý čelní lalok. K tomu vědci poprvé použili trojrozměrný model Gageovy lebky. V roce 2012 pak počítačová simulace ukázala, že pravá část sice zasažena nebyla, ale byla poškozena neuronová spojení. To také mohlo způsobit extrémní změny chování oběti nehody.

profimedia-0129113794 Počítačový model Gageovy hlavy po nehodě | zdroj: Profimedia

Tyto vědecké poznatky ovšem nic nemění na 175 let starém zázraku, že člověk může přežít probodnutí mozku železnou tyčí. Phineas Gage zemřel v pouhých 36 letech, díky svému případu se ale stal nesmrtelným – přinejmenším v odborných kruzích.

Zdroje: