Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Jak se z Victora stala Victorie

Jak se z Victora stala Victorie
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Cimrmanovu hru Vlasta tak trochu připomíná případ skromného venkovského lékaře z Arkansasu, který své tajemství úspěšně skrýval skoro celý život.

Počátkem dvacátého století bylo k rovnosti pohlaví ještě hodně daleko. Ženy se sice v ulicích dožadovaly volebního práva, o profesionální kariéře v „neženských“ oborech si ale mohly nechat jen zdát. Pořádný poprask proto tehdy způsobila kauza skromného venkovského lékaře Victora Mayfielda z amerického Arkansasu.

Pan doktor Mayfield léčil od roku 1894 pacienty v několika arkansaských městech, ať už to bylo Siloam Springs, Sulphur Springs, Gentry nebo Mena. Špičkový lékař s úžasným přístupem k pacientům se dokonce zaměřil i na léčbu rakoviny. Používal k tomu vlastní lék, o němž lidé tvrdili, že má až zázračné účinky.

Doktor Victor byl mezi místními oblíbený i mimo kliniku. Se zdejšími muži popíjel whisky a pokuřoval dýmku, dokonce i randil se ženami. S jednou z nich se v roce 1913 oženil, i když ze zřejmých důvodů manželství příliš dlouho nevydrželo.

Drobný muž nebyl svou nápadně útlou postavou místním nijak podezřelý, ale zarážela je jeho hladká bezvousá tvář. Na zvídavé dotazy jim vysvětloval, že používá "starý indiánský lektvar", který zabraňuje růstu vousů, aby se vyhnul otravnému každodennímu holení. Tento „zázračný lék“ ale vyrobit nedokázal a měl jej prý jen pro vlastní potřebu. Případní zájemci proto měli smůlu.

Své velké tajemství doktor Mayfield skrýval až do roku 1926, kdy v 79 letech onemocněl a vyšetřil ho jiný lékař. Tehdy vyšlo najevo, že Victor je ve skutečnosti Victoria. Zpráva se rychle rozkřikla a samozřejmě se všichni ptali, proč Victoria Mayfieldová celý život vystupovala jako muž. Ukázalo se, že ji tak vychovali angličtí rodiče, kteří toužili po synovi, jemuž by otec mohl předat svou praxi a medicínu proti rakovině.

Cimrmana nutili vydávat se za dívku, aby donosil oblečení po starší sestře Luise, Vlasta se vydával za dívku Vlastu, aby nemusel na vojnu, a Victoria se zkrátka vydávala za Victora, aby jí otec mohl předat svůj lék proti rakovině. Ze své nemoci se zotavila, ale skandální odhalení mělo za následek, že přišla o všechny své pacienty. Zemřela o několik let později.

profimedia-0222780194 Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní, historydaily.org