Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Zastropujeme cenu ruského plynu, říká šéfka EK. Žádný vám nedodáme! vzkazuje Medveděv

Zastropujeme cenu ruského plynu, říká šéfka EK. Žádný vám nedodáme! vzkazuje Medveděv
Dmitrij Medveděv dává najevo, že ceny plynu bude určovat Rusko. | zdroj: Profimedia

Evropská unie by měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. V pátek to prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval varováním, že Rusko v takovém případě přestane plyn do unie dodávat.

Už ve čtvrtek přitom místopředseda ruské vlády Alexandr Novak upozornil, že Rusko, nebude prodávat ropu do zemí, které stanoví a podpoří pro ruskou ropu cenový strop. A právě na to se chystají země skupiny G7.

Rusové škrtí kohouty a mohou je utáhnout úplně

Vlády zemí Evropské unie na jaře komisi pověřily, aby kvůli růstu cen energií souvisejícímu s ruskou invazí na Ukrajinu připravila analýzu k zastropování cen plynu.

„Jsem pevně přesvědčena, že je načase zastropovat cenu plynu z ruských plynovodů do Evropy,“ řekla německá politička po pátečním jednání s vedením německých křesťanských demokratů v Berlíně.

Dalšími způsoby, jak se vypořádat s růstem cen plynu i elektřiny, jsou podle ní vedle úspor také investice do obnovitelných zdrojů.

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v říjnu se krátce po poledni ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 213 eur (5215 Kč) za megawatthodinu (MWh). Vykazovala pokles o 13 procent.

Před rokem byla cena na 29 a před dvěma lety na 15 eurech za megawatthodinu. Citelněji zvyšovat se začala už loni na podzim, na maximum v blízkosti 345 eur/MWh vystoupila krátce po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu,

Ceny v Title Transfer Facility jsou přitom pro evropský trh určující.

Také bez ruské ropy?

Ruská společnost Gazprom od července snížila objem dodávek plynovodem Nord Stream na pětinu jeho kapacity. Ve středu je zcela přerušila kvůli údržbě, aktuální záznamy o rezervaci kapacity k přepravě suroviny ale naznačují, že v sobotu ráno dodávky obnoví.

Podle ruského exprezidenta a nynějšího místopředsedy ruské bezpečnostní rady Medveděva by však cenové stropy změnily situaci.

„V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn,“ napsal Medveděv v reakci na sociální síť Telegram.

O možnosti zavést maximální ceny ruského plynu budou za týden hovořit ministři energetiky zemí Evropské unie, jejichž mimořádnou schůzku svolalo české předsednictví unie.

Už v pátek se ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny vyspělých zemí G7 dohodli, že zavedou cenový strop na ruskou ropu i ropné produkty. O tom, jak budou jejich maximální ceny stanoveny, se teprve rozhodne.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak už ve čtvrtek označil zavedení cenového stropu za „naprostou absurditu“, která destabilizuje celé odvětví. Prohlásil, že Rusko nebude dodávat ropu ani ropné produkty zemím, které stanovení cenového stropu podpoří.

Zdroje: