Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Norsko vytěží víc plynu, než plánovalo. Nechá si však za něj v Evropě královsky zaplatit

Norsko vytěží víc plynu, než plánovalo. Nechá si však za něj v Evropě královsky zaplatit
Vrtná souprava v přístavu norského města Bergen. | zdroj: Profimedia

Norsko změnilo plány, nebude utlumovat těžbu zemního plynu, ale udrží ji na současné vysoké úrovní až do konce desetiletí. Dodávat ho bude zejména do Evropy, kde je po něm po omezení ruských dodávek a chystaném odchodu od ruského fosilu vysoká poptávka. 

Agenturu Reuters o tom informoval norský ministr energetiky Terje Aasland. „Očekávám, že můžeme udržet úroveň těžby, na které jsme nyní, až do roku 2030,“ řekl ministr.

Podle květnových prognóz se očekává, že Norsko letos vytěží přibližně 122 miliard metrů krychlových plynu. To je o osm procent více než v roce 2021. Země by tak mohla překonat rekord zaznamenaný před pěti lety.
 

Z dat společnosti Refinitiv Eikon vyplývá, že Norsko je nyní největším dodavatelem plynu do Evropy a předstihlo Rusko, které své dodávky omezilo.

Ministr sdělil, že si je nyní jistější v případě dlouhodobé poptávky po norském plynu v Evropě, protože Evropská unie i země, které nejsou jejími členy, podepsaly v červnu dohodu o zvýšení dovozu plynu z norského kontinentálního šelfu.

„To je důležitá zpráva, kterou jsme od unie dostali,“ podotkl Aasland.

Cena evropského plynu se letos už ztrojnásobila a opakovaně překonává nová rekordní maxima. Přesto Norsko neplánuje prodávat plyn za nižší než tržní cenu, jak je vyzývali někteří evropští politici.

„Narušovat trh a vytvářet pravidla, která vypadají nyní dobře, by mohlo přispět k tomu, že se zničí část základů pro budování stability a důvěry v čase,“ prohlásil ministr a upozornil, že Norsko neplánuje zavést mimořádnou daň pro norské ropné firmy, přestože jejich zisky jsou nyní rekordní.

Největší norský producent ropy a plynu Equinor, ve kterém vlastní většinu stát, hodlá zvýšit investice do obnovitelné energie a nízkouhlíkových technologií, aby se stal energetickou společností s širokým rozsahem.

Společnost ale také oznámila, že posílila průzkum nových zdrojů, aby uspokojila poptávku po norských uhlovodících v Evropě.

Zdroje: