Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Zadržení amerického novináře schválil Putin, Navalného zřejmě chtějí otrávit

Zadržení amerického novináře schválil Putin, Navalného zřejmě chtějí otrávit
Evan Gershkovich | zdroj: Profimedia

Zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche osobně schválil ruský prezident Vladimir Putin, tvrdí agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let.

„To, že ruský prezident s tímto krokem souhlasil, odráží rostoucí vliv kremelských zastánců tvrdé linie, kteří prosazují prohloubení konfrontace s Washingtonem,“ uvedla agentura. S iniciativou podle Bloombergu přišli „jestřábi“ z řad nejvyšších činitelů ruských bezpečnostních složek.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že zadržení novináře nebylo Putinovým rozhodnutím, ale šlo o „naprostou výsadu“ tajných služeb, které dělaly svou práci. Jak podotýká Bloomberg, tyto služby se zodpovídají přímo ruskému prezidentovi.

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí prohlásilo, že „Gershkovich je Ruskem zadržován neoprávněně“. Oficiální označení navýší politický profil případu a umožní americké vládě vyčlenit další zdroje na zajištění Gershkovichova propuštění.

Gershkovichovo zadržení na konci března oznámila ruská tajná služba FSB. Ta uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při pokusu získat tajné informace, a zahájila proti němu trestní stíhání. Novinář i WSJ obvinění ze špionáže odmítli jako zcela nepodložená.

Navalnému ve vězení možná podávají jed, upozorňuje jeho spolupracovnice

Za zhoršením zdravotního stavu vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného by mohla být další otrava, řekla agentuře AP Navalného spolupracovnice Anna Vedutaová. Navalného právník Vadim Kobzev v úterý upozornil, že známý kritik Kremlu je nemocný, ale že správa věznice mu odpírá péči a umístila ho už poněkolikáté na samotku.

profimedia-0694443075 Alexej Navalnyj | zdroj: Profimedia

„Domníváme se, že dostává malé dávky jedu,“ sdělila agentuře Vedutaová, která pracuje z Washingtonu pro Navalného Fond boje proti korupci. Jed podle ní přitom Navalnyj patrně dostává v neznámých pilulkách.

V noci z pátku na sobotu k Navalnému volali záchranku kvůli akutním problémům se žaludkem, napsal v úterý Kobzev na twitteru. Uvedl také, že jeho klient trpí neznámou nemocí, s níž ho nikdo neléčí.

Právník rovněž upozornil, že podle lékařských záznamů Navalnyj za 15 dní během předchozího pobytu na samotce zhubl osm kilo, a dodal, že bude žádat provedení toxikologických a radiologických testů.

Šestačtyřicetiletý opoziční předák se v roce 2020 několik měsíců zotavoval v Německu z otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Ze zosnování otravy obvinil Kreml, ten to ale odmítá a popírá i to, že by byl Navalnyj vůbec terčem podobného útoku.

Navalnyj si nyní v Rusku odpykává 11,5 roku vězení. Za mřížemi se ocitl poté, co ho soud uznal vinným z podvodů a pohrdání soudem v případech, které byly podle Navalného vykonstruované s cílem ho umlčet.

Od loňského léta je Navalnyj na samotce už potřinácté. V této cele panují mimořádně přísné podmínky. Vězeň v ní například nesmí mít žádné osobní věci, nemůže telefonovat, dostávat balíčky a nemá přístup k informacím.

Zdroje: