Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Žádní krampusové - jen dobrácké české hudry hudry hudry

Žádní krampusové - jen dobrácké české hudry hudry hudry
Výstava „Vánoční zvyky a starobylé dekorace“ | zdroj: Lukáš Strašík

Žádný Santa, žádní krampusáci… a Děda Mráz už vůbec ne. Kdepak, cizácké importy tady nemají co dělat a my si budeme hezky užívat české Vánoce, jak bývá na tradičních výstavách pana Petra Herynka už od roku 1978 zvykem.

Výstava v pražské botanické zahradě Na Slupi se tentokrát jmenuje „Vánoční zvyky a starobylé dekorace“ (bližší informace ZDE) a pravidelní návštěvníci tu najdou to, co v minulých 44 letech, ale samozřejmě opět s novými exponáty, v novém kabátě a s jiným aranžmá, ale s klasickou vánoční atmosférou, vůní cukroví a sváteční pohodou.

Jako obvykle nechybějí dekorace, ozdoby, betlémy a figurky z tradičních i neobvyklých materiálů, perníčky a cukroví leckdy až filigránsky ručně zdobené, malované perem či malinkaté v panenkovské cukrárničce. Možná tu leckdo najde inspiraci, co všechno se dá vyrobit ze skořápek – od želviček až po sovy či pelíšky pro myšáky. Anebo že betlém si můžeme doma sestavit i z prachobyčejných brambor.

Vánoční zvyky a starobylé dekorace Výstava „Vánoční zvyky a starobylé dekorace“ | zdroj: Lukáš Strašík

Dobrácká babička s knížkou bdí nad každodenními předměty našich předků, ať to jsou nápadité hříbečky a muchomůrky na štupování fuseklí, dřeváky, bohatě zdobená obří myslivecká fajfka, sbírka svatých a pouťových obrázků (ti pozorní mezi nimi najdou i křížovou cestu), staré vykládací karty, gramofon nebo šlapací šicí stroj.

Doprovodné texty přiblíží symboly štěstí, lásky a bohatství či zvyky spjaté se svátky svatých – od Martina a Ondřeje po Cecilii a Kateřinu. Časy dávno minulé oživí pražské dvorky či připomenutí zaniklé profese mlékařů se psími povozy.

Dozvíme se mimo jiné také, proč se novorozencům dával česnekový náhrdelník nebo proč děti v Pošumaví o Vánocích před vrata vystrčily hromádku sena a kbelík s vodou.

A jak je to s tím čertovským hudry hudry hudry? Nechte se překvapit. Stačí jen zatáhnout…

Vánoční zvyky a starobylé dekorace Výstava „Vánoční zvyky a starobylé dekorace“ | zdroj: Lukáš Strašík

Výstavu lze navštívit denně od 10 do 16 hodin ve výstavním skleníku Botanické zahrady Na Slupi a potrvá do 1. ledna. Navazuje na předchozí výstavy Vánoce na starém tržišti (2021), Vánoce za starých časů (2019), Vánoce v babiččině chaloupce a zapomenutá řemesla (2018), Vánoce v lidové tradici (2017), Vánoční miniatury (2016), Zastavení ve vánočním čase (2015), Připravujeme Vánoce (2014), U vánočního stolu (2013), Staropražské Vánoce (2012), Tradice Českých Vánoc (2011), Dárky od Ježíška (2010), Lidové vánoční ozdoby (2009), Vánoce na vsi (2008), Tajemné postavy adventu (2007), Staročeské Vánoce (2006) nebo České Vánoce v kuchyni (2005).

Zdroje:
Vlastní