Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Za svou vzdělanost mohou muslimové už téměř 1200 let vděčit ženě

Za svou vzdělanost mohou muslimové už téměř 1200 let vděčit ženě
Univerzita Karavajín je nejdéle fungující univerzitou na světě, založena byla v roce 859 | zdroj: Profimedia

Kdepak univerzita v Boloni, nejstarší nepřetržitě fungující univerzita na světě leží v marockém městě Fes. Za přístup ke vzdělávání mohli tehdejší muži poděkovat muslimské ženě. Univerzita Karavajín se zároveň může chlubit nejstarší knihovnou. Poprvé od roku 859 se do ní dostane i veřejnost.

Za vznikem univerzity a s ní i knihovny stojí zajímavý příběh. S nápadem obohatit město Fes vzdělávací institucí přišla dcera bohatého tuniského obchodníka Fatima al-Fihriová.

Milovnice vědění se rozhodla využít velké bohatství, které po otci a manželovi zdědila, a postavit ve městě rozsáhlou mešitu spojenou s univerzitou a knihovnou. Jako zakladatelka měla dokonce právo navštěvovat přednášky renomovaných učenců, kteří na univerzitu přijížděli z celého Východu.

Dnes by al-Fihriová se svým studijním nadšením na své univerzitě zřejmě neuspěla. Navštěvovat ji mohou jen muži. Musí navíc kromě potřebných znalostí prokázat například i to, že znají nazpaměť nejen Korán, ale i další důležitá islámská díla.

Už od samých počátků se ve Fesu učí hlavně islámské náboženství a právo, postupně se ale nabídka oborů rozšířila. I nadále je považovaná za vůdčí náboženskou a vzdělávací instituci v muslimském světě.

Také rekonstrukci vedla žena

Přestože samotná univerzita se z mešity už přestěhovala do jiného areálu, knihovna zůstala a stále plní svou funkci. Leč téměř 1200 let provozu se na ní podepsalo a musela projít čtyřletou náročnou rekonstrukcí, kterou měla na starosti opět žena – kanadsko-marocká architektka Aziza Chaouniová.

Pod jejím vedením restaurátoři opravili praskliny ve zdech, rozbitou dlažbu, rozsáhlá budova dostala nový nábytek, solární panely a hlavně nové bezpečnostní zámky a klimatizaci do sekce vzácných rukopisů. Těch má knihovna ve sbírce kolem čtyř tisíc a nechybí v nich například Korán z devátého století.

Dosud byla přístupná jen vědcům a učencům s osobním povolením, nyní si její atmosféru může užít i veřejnost. 

Zdroje:
Vlastní, QUARTZ