Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Za očkování panáka. Anebo je libo spíš pivo nebo víno?

Za očkování panáka. Anebo je libo spíš pivo nebo víno?
Australský premiér Scott Morrison | zdroj: Profimedia

Australský premiér Scott Morrison se zastal melbournské restaurace, která sklízí kritiku za to, že nabízí očkovaným proti covidu-19 pivo, víno nebo tvrdý alkohol navíc. Podle Morrisona je to „projev dobrého srdce“, úřad pro léčiva TGA je ale jiného názoru.

Hotel Prince Alfreda v Melbourne minulý týden začal nabízet zákazníkům, kteří se prokáží potvrzením o očkování, podle výběru navíc půllitr piva, sklenici vína či tvrdého alkoholu. TGA ale poukázal na to, že existuje nařízení, jež zakazuje používat alkohol nebo tabákové výrobky jako motivaci pro braní léčiv, a hotelu nařídil, aby s touto praxí přestal.

Morrison nicméně v televizi prohlásil, že je to těžkopádný názor. „Očkovací program je v národním zájmu. Učiníme pár změn tak, aby se lidé o své vůli mohli rozhodnout pro dobře míněné pobídky,“ vyzval premiér. Dodal, že si s TGA promluví ministr zdravotnictví Greg Hunt a pokusí se zmírnit přístup úřadu.

Austrálie patřila k zemím, jež se s pandemií vypořádaly dobře, ale zaostává v očkování - jednak kvůli nedostatku vakcín, jednak kvůli nedůvěře občanů k očkování. V 25milionové zemi je plně naočkováno devět procent lidí. Imunizace poněkud zrychlila v poslední době, kdy velká města zaznamenala nový nástup nákazy.

Agentura AP připomíná, že v USA se k podnícení zájmu o očkování využívá nejen pivo, ale také loterijní losy nebo marihuana.

S pomalým očkováním se potýká i Japonsko

Problém s pomalým očkováním má také 125milionové Japonsko, kde aspoň jednu očkovací dávku dostala čtvrtina občanů. Země připravující se na olympijské hry vyhlásila v Tokiu a okolí už čtvrtý výjimečný stav a nepovolí v této oblasti přítomnost diváků na stadionech.

K omezením patří i požadavek zkrácení otevírací doby restaurací a zákaz podávání alkoholu. Tokijský podnik Kill Bill dnes ale oznámil, že se tím odmítá řídit a ponechá svou běžnou otevírací dobu, i když vláda za porušení omezení hrozí finančním postihem.

Restauraci, v níž v roce 2002 jedl tehdejší americký prezident George Bush s bývalým japonským premiérem Džuničiró Koizumim, a dalších asi 40 podniků řídí společnost Global-Dining. Její ředitel Kózó Hasegawa prohlásil, že jeho společnost bude „provozovat podniky jako obvykle a alkohol se v nich podávat bude“.

Japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura ale ve čtvrtek řekl, že vláda bude naléhat na banky, aby potrestaly ty, kdo se novému nařízení nepodvolí. Hasegawa řekl, že je ministrovými slovy šokován. „Zdá se, že ve vládě panuje zmatek,“ prohlásil a dodal, že Nišimura zřejmě nezná ústavu. Dnes ministr vysvětlil, že neměl na mysli upírání půjček. 

Zdroje: