Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Za oběti covidu. 30 000 svíček se rozsvítilo na Pražském hradě

Za oběti covidu. 30 000 svíček se rozsvítilo na Pražském hradě
První svíčku zapálil prezident Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou | zdroj: Profimedia

Na nádvořích Pražského hradu se dnes večer postupně rozhořelo téměř 30 000 svíček - symbolicky jedna za každého člověka, který v Česku od loňského března s koronavirem zemřel.

První svíčku zapálil prezident Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou. Po něm svíčky zapalovaly desítky dalších. S covidem dosud v Česku zemřelo víc než 29 700 lidí.

Zeman v úvodu pietního aktu za oběti epidemie covidu řekl, že za smrt některých z nich neseme odpovědnost my sami, a to svou lhostejností a lehkomyslností. Prezident vyjádřil také úctu a poděkování zdravotníkům a dalším lidem, kteří s epidemií bojovali a bojují. Zaslouží si podle něj nejen poděkování, ale i patřičné ocenění své práce. Závěrem vyjádřil naději, že nejpozději v září letošního roku především díky masivnímu očkování epidemie v Česku skončí.

Bílé svíčky zcela zaplnily třetí nádvoří Pražského hradu, část druhého a první nádvoří. Ze svíček byla také vytvořena symbolická cesta od všech vstupů, která návštěvníky navedla k pietnímu místu na třetím nádvoří, u kterého mohli nechat květinu. Svíčky na nádvořích po Zemanovi následně zapalovaly desítky hradních zaměstnanců, u volně přístupných míst se zapojovali i návštěvníci hradu. Samotnému zahájení pietního aktu jich přihlíželo několik stovek, desítky z nich zůstaly v areálu i po setmění. Asi dvě hodiny po začátku hořela ještě asi polovina svíček.

covid-19 v ČR Bílé svíčky zcela zaplnily třetí nádvoří Pražského hradu, část druhého a první nádvoří | zdroj: Profimedia

Svíčky připomínající oběti epidemie pořadatelé umístili do plastových kelímků, což zdůvodnili ochranou před větrem i rozteklým voskem. Někteří ale takovou podobu uctění památky obětí kritizovali na sociálních sítích jako neuctivou i neekologickou. „Každý se vyrovnáváme se ztrátou blízkých jinak, rozdílně prožíváme pietu. Uctít památku zemřelých na nádvoří Pražského hradu z 30 000 jednorázových plastových pivních kelímků nám ale přijde neuctivé k pozůstalým i přírodě,“ uvedla na twitteru například ekologická organizace Greenpeace.

Zapalování svíček doprovodila hudba hradní stráže. Dvě hodiny před půlnocí, už za úplné tmy, se má na krátkou chvíli zhasnout osvětlení uvnitř nádvoří. Areál Pražského hradu bude dnes výjimečně otevřený až do půlnoci.

Pietní místo za zemřelé s nemocí covid-19 vzniklo na začátku dubna na Staroměstském náměstí. Příznivci iniciativy Milion chvilek pro demokracii tehdy křídou nakreslili na dlažební kostky 25 000 křížů za mrtvé s covidem. Lidé tam v příštích dnech spontánně začali nosit květiny a svíčky a ke křížům připisovali jména svých blízkých. Představitelé státu dosud památku obětí epidemie žádnou akcí nepřipomněli.

Zdroje: