Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Minuta ticha za oběti pandemie: Rok od prvního úmrtí na covid se rozezní zvony

Minuta ticha za oběti pandemie: Rok od prvního úmrtí na covid se rozezní zvony
Česká biskupská konference prosí duchovní správce, aby zajistili, že budou 22. března od 12 hodin znít kostelní zvony | zdroj: Profimedia

Ať ztichne celá ČR, vyzývají iniciátoři akce, která chce připomenout všechny oběti pandemie. V souvislosti s pandemií v Česku zemřelo více než dvacet tisíc lidí.

Některé další oběti zřejmě nejsou ve statistikách zahrnuté, podle iniciátorů akce se počet obětí ještě zdaleka neuzavřel. Minuta ticha má proběhnout 22. března v poledne, tedy ve výroční den první české oběti koronaviru. V tu chvíli se také rozezní kostelní zvony - Česká biskupská konference se připojuje k občanské iniciativě Minuta ticha.

„Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula,“ popisují organizátoři akce a dodávají, že právě společně sdílený smutek a vzpomínky na oběti umožňují společnosti lépe a důstojně kráčet do budoucnosti, která nás čeká po konci pandemie. „Památka obětí by vyhasnout neměla,“ píše se na facebookové události.

Za rok od chvíle, kdy v souvislosti s nemocí covid-19 zemřel v Česku první člověk, je obětí v zemi přes 20 000.

„Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ stojí ve výzvě občanské iniciativy Minuta ticha, která akci pořádá.

Česká biskupská konference prosí všechny duchovní správce, aby zajistili, že budou v pondělí 22. března v době od 12 hodin znít kostelní zvony jako připomínka a symbolické uctění památky zemřelých v souvislosti s touto nemocí a jako vyjádření podpory pozůstalým.

„Smutek a smrt v době pandemie už z naší společné paměti nevymažeme. Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako velké společné gesto jsme jim všem dlužni,“ dodávají organizátoři iniciativy.

Zdroje: