Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Vyšetřovatelé z několika zemí odhalili zločineckou síť, vůdce zatkli na Ukrajině

Vyšetřovatelé z několika zemí odhalili zločineckou síť, vůdce zatkli na Ukrajině
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Policejní i justiční orgány z několika zemí odhalily zločineckou síť odpovědnou za útoky s využitím takzvaného vyděračského softwaru po celém světě. Operace, kterou podpořila evropská policejní agentura Europol a úřad evropské justiční spolupráce Eurojust, vedla k zadržení vůdce skupiny a dalších čtyř podezřelých na Ukrajině. Eurojust o tom dnes informoval ve svém prohlášení.

Ransomwarové útoky podle všeho postihly více než 1800 obětí v 71 zemích. Pachatelé se zaměřili na velké společnosti, zastavili jejich podnikání a způsobili jim ztráty ve výši nejméně několik stovek milionů eur. Celkem bylo při vyšetřování prohledáno asi 30 míst a zabaveny stovky kusů nejrůznější techniky.

Ransomware je škodlivý software, který zablokuje napadené systémy. Útoky, při nichž hackeři zašifrují napadené počítače a požadují platbu za jejich odblokování, jsou stále častější.

Na odhalení zločinecké sítě spolupracovalo více než 20 vyšetřovatelů z Norska, Francie, Německa i Spojených států, kteří pomáhali ukrajinským úřadům. Nejnovější operace navázala na předchozí vlnu zatýkání, kterou úřady provedly v rámci stejného vyšetřování již v roce 2021, napsala v prohlášení agentura Eurojust.

Společný vyšetřovací tým, který tvořili zástupci Norska, Francie, Británie a Ukrajiny, byl zřízen na podnět francouzských úřadů už v roce 2019. Tým, který finančně podporuje Eurojust, velmi úzce spolupracuje s dalšími nezávislými vyšetřovateli z Nizozemska, Německa, Švýcarska a Spojených států na odhalení skutečného rozsahu trestné činnosti. Úřad Eurojust uspořádal 12 koordinačních setkání s cílem usnadnit komunikaci a justiční spolupráci mezi jednotlivými orgány.

Zdroje: