Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pochybení v Binance umožňovala obchodovat s kryptoměnami i teroristům

Pochybení v Binance umožňovala obchodovat s kryptoměnami i teroristům
Changpeng Zhao | zdroj: Profimedia

Světově největší kryptoměnová burza Binance měla natolik laxní kontrolu transakcí, že ji k převádění miliard dolarů využívali teroristé i hackeři a léta sloužila k obcházení sankcí. V úterý to oznámil odbor finanční kriminality FinCEN při americkém ministerstvu financí. Zakladatel kryptoměnové burzy Changpeng Zhao se v úterý přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz i americké sankce.

Binance na základě dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolarů (96,5 miliardy korun). Sám Changpeng Zhao pak zaplatí 50 milionů dolarů a odstoupí z pozice šéfa firmy. Kryptoměnová burza musí také „zcela odejít“ ze Spojených států.

Podnik musí na pět let stanovit kontrolora, který bude dohlížet na dodržování sankcí. Americké ministerstvo financí bude mít po celou tuto dobu přístup k záznamům a systémům Binance.

Zaměstnanci společnosti Binance byli zapojeni do široké škály nekalých praktik. Mnozí z nich si byli vědomi důsledků toho, že kryptoburza povolila miliony nezákonných transakcí, uvedlo ministerstvo hospodářství a úřad FinCEN.

„Binance při honbě za ziskem zavírala oči před svými právními závazky,“ uvedla v prohlášení ministryně financí Janet Yellenová. „Její záměrné selhání umožnilo, aby přes její platformu proudily peníze teroristům, kyberzločincům a osobám, které zneužívají děti,“ dodala.

Například brigády Kásam, což je vojenské křídlo palestinské radikální organizace Hamás, používaly transakce s bitcoiny na kryptoměnové burze Binance k získávání peněz pro palestinský odboj. Podle úřadu FinCEN společnost nepodala v USA hlášení o podezřelé činnosti. Ozbrojenci Hamásu 7. října brutálně povraždili podle izraelských zdrojů asi 1200 lidí na jihu země. Binance také podle úřadu FinCEN umožnila transakce s bitcoiny i dalším teroristickým organizacím, jako je Al-Káida či Islámský stát (IS).

Nejméně 1,1 milionu transakcí v hodnotě 899 milionů dolarů provedly osoby žijící v Íránu. Tím byly porušeny americké sankce, přiznala Binance. Uživatelé burzy na Kubě a v Sýrii, stejně jako na Krymu a v Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny, provedli transakce v hodnotě milionů dolarů v rozporu s americkými sankcemi, přiznala také Binance.

Doněck a Luhansk jsou oblastní metropole stejnojmenných ukrajinských oblastí, města ale od roku 2014 ovládají proruští separatisté. Krymský poloostrov Rusko v roce 2014 nezákonně anektovalo.

Binance také přiznala, že v letech 2017 až 2022 zákazníci převedli 106 milionů dolarů v bitcoinech do peněženek Binance z ruského darknetového tržiště Hydra Market. Americké a německé úřady zabavily servery Hydry v roce 2022 a označily ji za největší a nejvýznamnější darknetové tržiště na světě. Prodával se tam mimo jiné hackerský software, falešné průkazy totožnosti a drogy jako heroin, kokain či LSD, uvedla agentura Bloomberg.

Na adresách Binance se uskutečnily transakce v hodnotě desítek milionů dolarů zahrnující 24 kmenů ransomwaru s názvy jako SamSam, Satan a WannaCry. Společnost sice po oznámení spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení, ale podle odboru FinCEN úřadům upřela důležité informace o zmíněných útocích. V roce 2021 Spojené státy obvinily kvůli útokům WannaCry tři hackery ze severokorejské armády.

Více než 1000 transakcí zahrnovala tři tržiště, která obchodovala s dětskou pornografií a souvisejícím materiálem. Správce jednoho z těchto webů, Dark Scandals, byl obviněn v roce 2020.

Zdroje: