Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Agrofert žaluje Rakušana a hnutí STAN kvůli ministrovým lžím o odposlouchávání

Aktualizováno: Agrofert žaluje Rakušana a hnutí STAN kvůli ministrovým lžím o odposlouchávání
Vít Rakušan | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podal žalobu na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli výrokům o odposlouchávání telefonů, uvedla dnes firma na svých webových stránkách. Požaduje od něho omluvu za podle holdingu zcela nepravdivé tvrzení či přinejmenším snahu vyvolat dojem, že Agrofert protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. Rakušan to uvedl v rozhovoru s deníkem MF Dnes, který hnutí STAN zveřejnilo v září na svých webových stránkách. Holding žaluje i samotné hnutí STAN.

„Nejsem si vědom, že bych jakkoliv poškodil pověst Agrofertu. A jsem zvědavý na soudní prokazování toho, jaká pověst Agrofertu ve skutečnosti je a čím se zabývá bezpečnostní divize holdingu,“ uvedl v dnešní reakci Rakušan na síti X. Mluvčí hnutí Sára Beránková před tím ČTK sdělila, že informaci zatím strana oficiálně nedostala, proto zatím nebude věc komentovat.

Agrofert požaduje, aby STAN odstranil vyjádření Rakušana z webu a aby předseda STAN také smazal post na sociální síti X, který obsahuje podle společnosti nepravdivé tvrzení. „Agrofert usiloval o mimosoudní vyřešení této situace, a to prostřednictvím výzvy oběma žalovaným, kde požadoval odstranění zmíněných textů a omluvu,“ uvedla společnost. Včasná omluva by podle ní mohla zmírnit negativní dopad na pověst Agrofertu. Předžalobní výzvy zůstaly bez odezvy ze strany Rakušana i samotného hnutí STAN, uvedl holding.

Rakušan o holdingu mluvil v souvislosti s kauzou týkající se šifrovaných telefonů. Novinář z MF Dnes se ho ptal, proč měl šifrovaný telefon, který mu údajně pořídil europoslanec za STAN Stanislav Polčák. „Stanislav Polčák mi přinesl telefon se speciální aplikací proto, že jsme po volbách do Poslanecké sněmovny měli dost významné indicie, že naše komunikace je odposlouchávaná. A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ řekl Rakušan.

Skupina Agrofert uvedla, že výroky Rakušana jsou pro společnost velmi poškozující, a zdůraznila, že je pronesl ne jako běžný občan, ale jako ministr vnitra. U ministra podle Agrofertu lze předpokládat vyšší stupeň informovanosti hlavně v nezákonném odposlouchávání osob a to, že veřejnost vnímá jeho vyjádření velmi vážně. „Pokud tedy pan Vít Rakušan se vší vážností obviní Agrofert ve veřejném prostoru z toho, že jej odposlouchával, má to velmi negativní dopad na dobré jméno společnosti,“ uvedl ve svém vyjádření holding.

Zdroje: