Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vypadá to, že se svět chystá na válku, říká muž, který stál u rozpadu Sovětského svazu

Vypadá to, že se svět chystá na válku, říká muž, který stál u rozpadu Sovětského svazu
Michail Gorbačov (uprostřed) s překladatelem (vlevo) a hercem Seanem Penem v Chicagu na summitu nositelů Nobelovy ceny za mír | zdroj: Profimedia

Nejen, že nám hrozí nové závody ve zbrojení, ale někde už jsou v plném chodu, varuje bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. V rozhovoru pro německý deník Bild si také postěžoval, že zatímco ještě nedávno byly jednotky NATO a Ruska rozmístěny poměrně daleko od sebe, nyní stojí tváří v tvář proti sobě.

"Jazyk politiků a vysokých důstojníků je stále militantnější, vojenské doktríny jsou stále tvrdší. Toho všeho se chytají média a ještě to dále hrotí. Vztahy mezi velmocemi se stále zhoršují. Působí to dojmem, že se svět připravuje na válku. Takže tu máme veškeré příznaky studené války. A pokud složíme ruce do klína a budeme jen přihlížet, může se studená válka změnit v horkou," varuje Gorbačov.

Připomněl v této souvislosti, že v 80. letech začaly Sovětský svaz a USA společně snižovat jaderný arzenál. Pak ale podle něj Západ využil ruských slabin po rozpadu Sovětského svazu a prohlásil se za vítěze studené války. "V mezinárodních vztazích se zapomnělo na princip rovnoprávnosti, takže jsme se dostali tam, kde jsme nyní," lituje Gorbačov.

Rusko se podle něj nicméně stále ještě cítí být evropským státem a sdílí s Evropou stejné hodnoty. V budování demokracie je ale země na půli cesty – stejně jako další zhruba tři desítky států. Gorbačov sice kritizuje některé kroky ruského vedení, prezidentovi Vladimiru Putinovi nicméně nadále důvěřuje.

NATO je přežitek, souhlasí Gorbačov s Trumpem

Gorbačov také sdílí názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v jednom z rozhovorů označil NATO za přežitek. "Svého času jsme rozpustili Varšavskou smlouvu. Severoatlantická rada kdysi na zasedání v Londýně dospěla k závěru, že je nutná politická aliance, nikoliv ale vojenský svazek. Doufám, že se NATO k této otázce znovu vrátí," říká otec glasnosti a perestrojky.

Gorbačov zároveň varuje Západ, aby Rusy nepodceňoval.  "Jsme národ, který je ochoten přinášet jakékoliv oběti," odpověděl na otázku, jak dlouho ještě Putin udrží svou politiku konfrontace s Evropou a Západem, když to jde s ruskou ekonomikou z kopce. "Co můžeme dnes očekávat od spousty přátel, kteří byli Rusku zavázáni? Mnozí z nich jsou dnes právě ti, kdo ještě zpřísňují sankce nebo chtějí uvalit nové. Aby snad Rusko potrestali?!" ptá se Gorbačov a vyslovuje se v této souvislosti pro obnovení kontaktů s Německem. Je přesvědčen, že Němci po nepřátelství s Ruskem netouží. Netají se ani svými sympatiemi vůči spolkové kancléřce Angele Merkelové.

Když v roce 1994 opustil poslední ruský voják německé území, byl podle Gorbačova vztah mezi Rusy a Němci skvělý. "Dva národy, které byly fašismem zataženy do strašlivé krvavé války a stály proti sobě jako nepřátelé! (…) A přesto jsme dokázali vůči sobě vybudovat důvěru, najít k sobě cestu a smířit se. Stalin kdysi řekl, že Hitlerové přicházejí a odcházejí, ale německý národ zůstává," uvedl.

Rusové a Němci podle prvního a posledního sovětského prezidenta jsou společně obdařeni jedinečnou kombinaci vlastností a schopností. "Nám Rusům chybí mnohé z toho, čím se vyznačují Němci, a Němcům pravděpodobně chybí něco, co máme my Rusové. Jedinečným, úžasným způsobem se tedy doplňujeme. Nesmíme dopustit, aby se zbořilo to, co naše dva národy společně vybudovaly." 

Zdroje:
Bild