Dnes je čtvrtek 16. května 2024., Svátek má Přemysl
Počasí dnes 10°C Skoro zataženo

Vrbětice jsou potvrzením, že Putin vede proti ČR hybridní válku, uvedl Fiala

Vrbětice jsou potvrzením, že Putin vede proti ČR hybridní válku, uvedl Fiala
Petr Fiala | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku. Výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ukazují, že zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) ve vyjádření pro ČTK.

Podobně reagovali na oznámení kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), že případ byl odložen, i další politici vládní koalice. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání.

"Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území. Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit, nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů," uvedl Fiala.

"Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat," komentovala závěry policie předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti X. Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o "více vyšetřovacích verzích" byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla. Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek spojil výbuchy z roku 2014 se současnou agresí Ruska na Ukrajině, když na napsal, že titíž, kdo odpálili sklad a zavraždili dva nevinné občany, dnes tohle denně páchají několik set kilometrů za hranicemi a chtějí v tom pokračovat.

Podle místopředsedkyně ODS Evy Decroix jsou Vrbětice bezprecedentním aktem státního terorismu. "Každý, kdo bude mluvit o míru s Ruskem, musí vědět, že jedná s teroristy, které nezastaví žádné hranice," uvedla na síti X.

Zdroje: