Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Vraždění civilistů v ukrajinské Buči označila Sněmovna za válečný zločin

Vraždění civilistů v ukrajinské Buči označila Sněmovna za válečný zločin
Zničené město Buča. „Ruská federace musí nést za rozpoutání války následky, a to včetně platby reparací,“ uvedli čeští poslanci | zdroj: Profimedia

Vraždění lidí v Buči a v dalších ukrajinských městech ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin podle mezinárodního práva.

Česko by se podle dnešního usnesení dolní komory mělo zapojit do příprav pro ustanovení mezinárodního soudního tribunálu pro souzení pachatelů všech zločinů spáchaných Ruskou federací na Ukrajině. Sněmovna také vyzvala k opatřením, která povedou k surovinové nezávislosti Česka a celé Evropské unie na Rusku. Usnesení podpořilo všech 153 přítomných poslanců.

„Ruská federace se dopustila zločinu agrese proti Ukrajině, rozpoutala v Evropě rozsáhlou a nikým nevyprovokovanou válku, usiluje o zničení mezinárodního pořádku založeného na pravidlech, útočí proti svobodě, liberální demokracii a západní civilizaci založené na respektování lidských a občanských práv každého jednotlivce,“ stojí v usnesení.

Zločinem bylo podle Sněmovny i ruské obsazení Krymu a části území východní Ukrajiny před osmi lety. „Ruská federace musí nést za rozpoutání války následky, a to včetně platby reparací,“ uvedli poslanci.

„Ke zvěrstvům, která páchá ruská armáda, nemůžeme mlčet,“ řekl předkladatel návrhu usnesení, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Brutalita ruských vojsk podle něho snese srovnání s genocidou ve Srebrenici a s postupem nacistických jednotek SS za druhé světové války. Bartošek se vyslovil také například pro odpojení všech ruských bank od mezinárodního platebního systému a pro vyloučení Ruska ze všech mezinárodních organizací.

Ruská armáda podle ministra zahraničí Jana Lipavského systematicky páchá válečné zločiny. Ministr je přesvědčen o tom, že pachatelé se z nich budou po ukončení konfliktu zodpovídat. „Dnešní Rusko už je stalinistický režim,“ prohlásil Lipavský. Ministryně obrany Jana Černochová poslance ujistila, že Česko bude pokračovat v dodávkách vojenského materiálu Ukrajině, konkrétní informace ale kvůli utajení nesdělila.

Sněmovna vyzvala k prosazování dalších protiruských sankcí a k jejich stupňování, k zamezení aktivit ruských tajných služeb v Česku a v EU nebo k prošetření původu peněz, za něž ruští občané nakoupili v Česku nemovitosti a další aktiva.

Poslanci se vyslovili také k podpoře Moldavska a Gruzie i těch Rusů a Bělorusů, kteří se postavili „proti zločinné válce Kremlu proti Ukrajině“. Kroky k surovinové nezávislosti na Rusku pak dolní komora zdůvodňuje tím, aby Rusko nemohlo využít příjmy z prodeje ropy či k financování další vojenské agrese a „rozvratných aktivit proti západu“.

Zdroje: