Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Vojenská policie a NCOZ dnes zasahovala na několika místech v ČR včetně Pardubic

Aktualizováno: Vojenská policie a NCOZ dnes zasahovala na několika místech v ČR včetně Pardubic
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovaly na několika místech v ČR, například v Pardubicích. Informovali o tom mluvčí Vojenské policie Barbora Bitalová a NCOZ Jaroslav Ibehej, podle něhož se vyšetřování jeho útvaru netýká ministerstva obrany ani armády. Podle Radiožurnálu zásah souvisí s 19 lidmi podezřelými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a dražbě, zneužití pravomoci úřední osoby, podplacení nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku. Server Neovlivní.cz uvedl, že se NCOZ zaměřila na někdejšího pardubického primátora Martina Charváta (ANO).

„Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování dnešního dne provádí souběžnou realizaci úkonů trestního řízení s Vojenskou policií,“ uvedl Ibehej. Kauzu spadající pod NCOZ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Pardubicích, jež si vyžádalo dotazy k zásahu písemně.

Zadržení se týká zaměstnanců příspěvkové organizace ministerstva obrany (MO) a civilních osob, podnikajících ve stavebnictví, sdělila ČTK Bitalová. „Tyto osoby jsou podezřelé z páchání zločinů a přečinů zejména hospodářského charakteru, v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek, podplácením, přijímáním úplatku či neplněním povinností při správě cizího majetku, s nímž je příslušné hospodařit MO,“ uvedla mluvčí. Společně se zadržením podezřelých jsou podle ní prováděny domovní prohlídky ve čtyřech krajích.

Aleš Veselý z pardubického zastupitelství serveru iROZHLAS.cz napsal, že zastupitelství dozoruje jak zásah NCOZ, tak zásah Vojenské policie v Pardubicích. „Jedná se o dvě různá trestní řízení,“ doplnil Veselý.

To, že policie zasahuje v několika budovách pardubického městského úřadu, ČTK potvrdil tajemník magistrátu Michal Zitko. Bližší informace nechtěl uvést, protože je vázán mlčenlivostí a nechce mařit vyšetřování. Podle zpravodajky ČTK policie ráno zapečetila kanceláře primátora a dvou náměstků a dveře hlídali policisté v civilu. Zaměstnanci a politici se zatím přesunuli do místnosti rady. Podle Zitka byly kanceláře v 15:00 stále zapečetěné, další skupina policistů zasahovala v další budově magistrátu za Východočeským divadlem, kde sídlí odbor majetku a investic.

Současný pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) je s náměstkem Jakubem Rychteckým (Žijeme Pardubice/SOCDEM) na služební cestě v zahraničí a nemají o zásahu bližší informace.

Někteří opoziční politici už vyzvali zastupitele hnutí ANO, jichž se policejní akce týká, aby odstoupili. „Informace z médií k dnešnímu policejnímu zásahu na magistrátu města Pardubic jsou velmi závažné a pravděpodobně ukazují na korupci politiků ANO při zadávání veřejných zakázek. Politiků ANO, kteří dosud sedí v radě města a řídí městské firmy. Vyzýváme proto všechny osoby dotčené dnešním zásahem policejních složek, aby neprodleně odstoupily z veřejných funkcí,“ uvedl za zastupitelský klub TOP 09 Ondřej Müller.

Podle České televize (ČT) se vyšetřovatelé vedle Charváta zajímají o Helenu Dvořáčkovou (SPD), byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, lidi z Rozvojového fondu Pardubice a o současné vedení Pardubic. Vedle prohlídky radnice se policisté podle ČT soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze. Mají podezření, že se konkrétní lidé z pardubické radnice spolu s některými podnikateli a firmami podíleli jako organizovaná skupina na organizování a manipulování veřejných zakázek. Mluvčí Porru Jana Mašínová ČTK potvrdila, že se policejní zásah týkal i kanceláří firmy. „Bohužel k tomu v tuto chvíli nemáme k dispozici žádné bližší informaci,“ řekla.

„Trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti,“ citovala z policejního dokumentu ČT. Ze zakázek, které byly podle kriminalistů zmanipulované, ČT zmínila zakázky na stavbu parkovacího domu nebo opravu fotbalového stadionu.

Charvát stál v čele Pardubic v letech 2014 až 2022, nyní je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Zpravodaj ČTK ho zkoušel kontaktovat, radní ale telefon nebere.

Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Koalici tvoří hnutí ANO, které vyhrálo loňské komunální volby, spolu s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice, má 20 hlasů.

Zdroje: