Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

S manipulací se zakázkami v Olomouckém kraji nemáme nic společného, tvrdí firma Porr

S manipulací se zakázkami v Olomouckém kraji nemáme nic společného, tvrdí firma Porr
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Stavební společnost Porr se dnes distancovala od případu ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, kvůli němuž policie tento týden obvinila 13 lidí, mezi kterými jsou i místní politici, podnikatelé a také někdejší manažer společnosti Porr. Obviněn byl například bývalý hejtmanův náměstek za ODS Michal Zácha či ředitel Správy silnic Olomouckého kraje David Štěpánek. „V dané kauze vystupuje Porr jako osoba poškozená a úzce spolupracuje s policií,“ řekla dnes ČTK mluvčí firmy Porr Jana Mašínová.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v pondělí zasahovali na olomouckém krajském úřadě, přerovské radnici, kde má Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na krajské správě silnic a doma u obviněných. Na seznamu obviněných je ředitel správy silnic Štěpánek podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam také čtyři přední zástupci stavebních firem. Vedle podnikatele Roberta Knoblocha a bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchy byl podle webu v čele skupiny, která fungovala dva roky, i tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík.

Policejní vyšetřování se podle Mašínové týká možné trestné činnosti bývalých zaměstnanců firmy Porr. „Dle dostupných informací se mohli společně s dalšími osobami dopustit nezákonného jednání za účelem vlastního obohacení, a to prostřednictvím dalších, za tímto účelem zřízených, firem. Jsou-li proto v souvislosti s aktuálním vyšetřováním zmiňováni bývalí zaměstnanci naší společnosti, je zapotřebí zdůraznit, že jednání, které jim je kladeno za vinu, směřovalo k získání jejich vlastního prospěchu, a nikoli tedy k prospěchu společnosti Porr,“ upozornila Mašínová.

Charakter, počet a objem zakázek získaných společností Porr v Olomouckém kraji podle Mašínové odpovídá velikosti této firmy a jejímu postavení na trhu. „Především v tomto ohledu nijak nevybočuje z rámce, v němž se v daném regionu pohybují konkurenční stavební firmy srovnatelné velikosti a zaměření,“ dodala Mašínová.

Policisté v souvislosti se zakázkami v Olomouckém kraji obvinili 13 lidí. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Kvůli obvinění rezignoval Zácha na post zastupitele a náměstka hejtmana a spolu s podnikatelem Knoblochem se vzdal i členství v ODS. Knoblocha jako jediného z obviněných poslal soud do vazby.

Zácha rezignoval i na funkci radního v Přerově

Zácha dnes rezignoval také na funkci uvolněného přerovského radního. Svou rezignaci dnes na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze dnes v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě.

„Na dnešním koaličním jednání bylo rozhodnuto, že vedení města Přerova bude pokračovat na současné platformě koalice. Personální záležitosti budou projednány na dalším jednání, jehož součástí bude i rozhodnutí o obsazení pozic ve společnostech s účastí města,“ řekla dnes ČTK Anna Vojzolová z kanceláře primátora. Informaci o tom, zda je Zácha nadále předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací Přerov, nechtěli zástupci města blíže komentovat s tím, že se to bude řešit. „Prošetřované aktivity a trestní stíhání Michala Záchy se netýkají magistrátu města Přerova,“ doplnila mluvčí. Podle informací ČTK se mandátu zastupitele nevzdal.

V Přerově koalici tvoří hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Občanští demokraté, které až dosud Zácha reprezentoval i jako předseda zastupitelského klubu, mají na radnici křeslo náměstka primátora, kterým je Miloslav Dohnal, jenž má na starosti správu majetku a životní prostředí. Zácha dosud vykonával post uvolněného, tedy plně placeného radního, a měl na starosti školství, sport a grantovou politiku. Jeho spolustraníci Petr Kouba a Jakub Navařík jsou neuvolněnými radními.

K rezignaci Michala Záchu již v úterý vyzvali opoziční přerovští Piráti, ale i Společně pro Přerov. SPD na sociální síti vzkázala, že současná vládnoucí koalice neměla podporu jejich zastupitelského klubu už při svém vzniku a ve světle dnešních událostí ji nebude mít už vůbec, pokud bude pokračovat ve stejném formátu, uvedl zastupitel Dan Chromec.

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu. Na seznamu obviněných jsou zástupci Správy silnic Olomouckého kraje, ale také zástupci stavebních firem. Podle žalobců se obvinění trestné činnosti účastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Hrozí jim mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku je to až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

Zdroje: