Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vláda pro ochranu českých firem nedělá nic, stěžují si podnikatelé a živnostníci

Vláda pro ochranu českých firem nedělá nic, stěžují si podnikatelé a živnostníci
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) dnes v otevřeném dopisu vyzvala vládu, aby představila podporu pro firmy kvůli drahým energiím. Případně by podle ní měl kabinet podnikatelům jasně sdělit, že pro ně s pomocí nepočítá. Nečinnost vlády způsobí, že české společnosti nebudou konkurenceschopné, budou nuceny propouštět, sníží se tak kupní síla, uvedla AMSP. Část podniků se přesune do takzvané šedé zóny, v některých odvětvích to může být až 80 procent firem, tvrdí asociace.

Vláda podle AMSP (ZDE) neudělala dosud žádné zásadní, rychle a účinné kroky k ochraně českých firem. Za řešení situace nepovažuje programy záruk na úvěry nebo státem garantované půjčky. Národní rozvojová banka přijímá od 31. března žádosti do programu Záruka Energie. Malí a střední podnikatelé z vybraných odvětví, u kterých výdaje na energie převyšují deset procent z celkových provozních nákladů, mohou získat na půjčku jeden až deset milionů korun na jejich úhradu záruku do 80 procent jistiny. Banka ke konci července schválila tři žádosti za 25 milionů korun zaručených úvěrů.

Asociace poukázala na to, že vláda nevyužila dočasný krizový rámec, který přijala Evropská komise v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem na konci března, a vyzývá k přehodnocení tohoto přístupu. Vrátit by se měla především k původně chystanému kompenzačnímu programu. MPO dříve podle ředitele odboru podnikatelského prostředí Pavla Vinklera pomoc pro firmy kvůli vysokým cenám energií vyčíslilo na sedm miliard korun.

Na rozdíl od plynu a ropy mohou ministři podle AMSP ovlivnit cenu a množství elektrické energie. „Česká republika je vývozcem levné elektrické energie a je povinností vlády, zejména ve světle této krize, zajistit tuto energii za přijatelné ceny, když už naše firmy a občané čelí extrémně drahým cenám plynu a ropných produktů,“ uvedla. Dodala, že by tak kabinet měl učinit i za cenu stažení se z lipské burzy či regulace cen elektřiny.

Vláda na pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií slíbila vyhradit 66 miliard korun. Ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič dříve ČTK sdělil, že podpora bude převážně směřovat do domácností. Za významné opatření, které bude využitelné i pro firmy, označil snížení poplatku za obnovitelné zdroje na nulu. Úhradu od října a po celý příští rok převezme za občany a firmy stát, z rozpočtu na toto opatření vydá 23 miliard korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes řekl, že jeho resort připravuje řešení kvůli drahé elektřině a plynu pro sklárny a další energeticky náročná odvětví. Podrobnosti k pomoci by podle něj měly být jasnější za několik týdnů.

Síkela: Česko by chtělo být lídrem v poválečné obnově Ukrajiny

Síkela velvyslancům to při dnešní poradě v Černínském paláci řekl, že Česko by chtělo být lídrem v poválečné obnově Ukrajiny, klíčové je zajistit na to celoevropské finance. Za priority svého resortu považuje Síkela zajištění energetické, surovinové a zdrojové bezpečnosti České republiky, aktivní pomoc firmám k prosazení na zahraničních trzích a posílení spolupráce v rámci Evropské unie.

Ukrajinská strana podle Síkely připravila dokument definující potřeby z hlediska obnovy kritické infrastruktury po ruské invazi. Ministerstvo průmyslu zřídilo platformu Business klub Ukrajina, jež má propojit informace o poptávce s nabídkou českých firem. „S ministerstvem zahraničí spolupracujeme také na společném rekonstrukčním materiálu,“ uvedl Síkela.

Co se týče jedné z priorit - energetické bezpečnosti - v minulosti podle ministra Česko nedělalo vůbec nic pro snížení závislosti na Rusku. Zanedbána podle něj byla diverzifikace zdrojů a výstavba infrastruktury. Vláda podle Síkely podniká kroky k nápravě. Zmínil například to, že se na úrovni EU podařilo dosáhnout politické shody na dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu o 15 procent. „To nám pomůže se připravit na letošní zimu a na případné výpadky dodávek plynu z Ruska,“ poznamenal.

Dále Síkela mluvil o prioritě aktivní podpory firem při vyhledávání zahraničních partnerů. Jde podle něj o důležitý pilíř hospodářské politiky České republiky, o to více v situaci, kdy řada podniků hledá nové uplatnění a alternativní trhy.

Pro podporu exportu lze využít i české předsednictví v Radě EU, míní Síkela. Má za důležité posílit obchodní vztahy uvnitř EU i směrem ven. Klíčovou prioritou je podle něj vyjednávání a zavádění dohod o volném obchodu. Již dokončená dohoda mezi EU a Novým Zélandem by mohla vést ke zrychlení vyjednávání dalších, například s Austrálií, Indonésií či Indií, míní. Na podpis podle něj čekají také dohody s Chile a Mexikem.

Zdroje: