Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Společnost, která zahájila éru moderní meteorologie, neměla dlouhého trvání

Společnost, která zahájila éru moderní meteorologie, neměla dlouhého trvání
Karel Teodor Falcký | zdroj: Profimedia

Před 241 lety byla v rámci akademie věd v Mannheimu založena meteorologická společnost, který výrazně předběhla svou dobu. Na jejím brzkém konci se podepsaly války a smrt jejích zakladatelů.

Falcký a bavorský kurfiřt Karel Teodor Falcký (1724-1799) byl významným mecenášem přírodních věd. V roce 1763 založil Mannheimskou akademii věd a jako její třetí třídu pak v roce 1780 Falckou, potažmo Mannheimskou meteorologickou společnost (Societas meteorologica Palatina). Byla to první organizace, která organizovala pozorování počasí na celém světě, shromažďovala údaje a publikovala výsledky. Tyto údaje později posloužily meteorologům jako důležitý podklad pro výpočet klimatických pásem a map počasí.

Devětatřicet stanic – nechybělo ani Klementinum

Společnost, v jejímž čele stál kurfiřtův dvorní kaplan Johann Jakob Hemmer, v podstatě zahájila novou éru meteorologie. Její pozorovací soustava zahrnovala 39 stanic, a to nejen na území dnešního Německa, ale i v Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Francii, Belgii, Nizozemsku, Rusku, Norsku, Švédsku, Severní Americe a Grónsku. A jedna ze stanic byla samozřejmě i v pražském Klementinu.

Zásadní přelom byl především v tom, že všem stanicím akademie zdarma zaslala stejné a jednotně kalibrované technické vybavení, podrobné pokyny k pozorování a standardizované formuláře pro záznam údajů. Použitím stejných měřicích přístrojů a pravidelným měřením ve stejnou denní dobu bylo možné poprvé shromáždit a vyhodnotit srovnatelné údaje o počasí a neprodleně je publikovat.

Kurfiřtovou ambicí bylo osadit meteorologickými stanicemi celou Zemi, to se mu ovšem z řady důvodů nepodařilo. V Madridu z toho sešlo například proto, že přístroje zaslané do města se cestou ztratily. Neúspěšná byla i snaha zřídit stanici v Indonésii či na Labradoru. Přesto pozorovatelská síť zahrnovala území od Severní Ameriky po Ural a od Grónska po Středomoří.

Dlouhého trvání ale společnost neměla. V roce 1790 zemřel Hemmer, v roce 1795 bylo město obsazeno francouzskými jednotkami a poté jej dobyli Rakušané, přičemž velká část meteorologických přístrojů padla za oběť plamenům. Později pak Mannheim připadl Bádensku a akademie už se nevzkřísila. Definitivní tečku za ní udělala smrt pětasedmdesátiletého Karla Teodora v únoru 1799.

Zdroje:
Vlastní