Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Ve Varšavě demonstrovalo podle organizátorů proti vládě půl milionu lidí

Ve Varšavě demonstrovalo podle organizátorů proti vládě půl milionu lidí
Protestu se zúčastnilo půl milionu lidí | zdroj: Profimedia

Ve Varšavě dnes vyšly do ulic statisíce účastníků protestního pochodu, který svolala liberální opoziční strana Občanská platforma. Cílem manifestace bylo mobilizovat voliče proti konzervativní vládě, již opozice obviňuje z narušování principů demokracie. Organizátoři ohlašovali největší protest za poslední tři desetiletí. Zúčastnilo se ho nakonec půl milionu lidí, uvedli podle médií. Agentura PAP píše, že neoficiální informace policie hovoří o 150 tisících demonstrantech. Manifestace byly i v dalších městech, včetně Krakova a Štětína, podotkl polský web Onet.

Předseda Občanské platformy a bývalý premiér Donald Tusk demonstraci vyhlásil na 34. výročí prvních polosvobodných voleb z roku 1989. „Chci, aby lidé viděli, že mají moc měnit chod věcí,“ řekl Tusk tento týden časopisu Newsweek. Také další opoziční strany slíbily, že se k protestu připojí.

„Radnice v tuto chvíli odhaduje (účast) na 500 tisíc lidí,“ řekl odpoledne agentuře AFP mluvčí organizátorů pochodu Jan Grabiec. Tusk během svého projevu označil dnešní akci za největší demokratické shromáždění v historii demokratického Polska. „Je nás v ulicích Varšavy půl milionu, to je absolutní rekord,“ prohlásil podle serveru TVN 24. Portál Onet dospěl na základě vlastních propočtů k nejméně 300 tisíc účastníkům manifestace.

Do Varšavy se dnes sjely stovky autobusů s přívrženci opozice z celého Polska.

V čele průvodu kráčeli vedoucí představitelé Občanské platformy doprovázení nositelem Nobelovy ceny za mír a bývalým šéfem odborového svazu Solidarita Lechem Walesou, napsala AFP. Pochodu se účastnil mimo jiné také varšavský starosta Rafal Trzaskowski, jenž patří k polské opozici.

Tusk v projevu prohlásil, že současná iniciativa opozice je svým významem srovnatelná s bojem proti komunismu před rokem 1989. „Chceme svobodné, zákony dodržující, bezpečné, férové, čisté a zelené Polsko,“ uvedl na akci předseda Občanské platformy.

„Proč dnes vyšlo do ulic půl milionu Poláků? Protože cítíme, že Polsku už léta vládnou lidé, kteří neumějí milovat, kteří zfalšovali slovo solidarita a kteří nám každý den kousek po kousku berou svobodu,“ prohlásil Tusk na závěr manifestace. „Demokracie umírá v tichu. Ode dneška už nebude ticho,“ prohlásil dále podle polských médií a vyjádřil přesvědčení, že „demokracie v Polsku nezemře“.

„Chceme pro naše děti svobodnou zem,“ vysvětlil své pohnutky podle agentury AP devětačtyřicetiletý Radek Tusinski, který se na pochod vypravil i s manželkou a dvěma malými dětmi. Poznamenal, že se obává plíživého návratu autoritářského systému podobného tomu, který si pamatuje z dětství.

Někteří demonstranti podle agentury Reuters uvedli, že je k účasti na pochodu přiměl spor kolem zákona o zřízení komise pro posouzení vlivů Ruska v Polsku v letech 2007 až 2022. Polská opozice zákon označuje za hon na čarodějnice proti politickým oponentům. Jeho kritici se obávají, že ohrožuje férovost nadcházejících parlamentních voleb a mohl by znemožnit kandidaturu lidem, jako je Tusk, podotkl PAP.

Jiní demonstranti kritizovali stoupající životní náklady. „To stačí!“, „Nechceme autoritářské Polsko“, „PiS je drahá“, hlásaly transparenty.

Průzkumy veřejného mínění před podzimními volbami naznačují, že půjde o těsný souboj. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) těží mimo jiné ze svého nesmlouvavého postoje vůči ruské agresi na Ukrajině.

Kritici z řad domácí opozice i mezinárodních organizací vládě PiS dlouhodobě vytýkají, že od svého nástupu k moci v roce 2015 omezuje nezávislost soudní moci, potlačuje menšiny, především pak členy skupiny LGBT+, a porušuje i další evropské hodnoty, jako je pluralita médií či akademické svobody.

Polský premiér Mateusz Morawiecki podle agentury PAP dnešní demonstraci zlehčoval a prohlásil, že nebyla podle něj tak spontánní, jak ji organizátoři představovali. „Trochu mě rozesmává, když staré lišky, které jsou v politice mnoho a mnoho let, organizují protivládní pochod a prezentují ho jako spontánní občanský protest,“ reagoval šéf polské vlády, který dále tvrdil, že z ústředí Občanské platformy přišel pokyn, aby její zástupci přivedli do Varšavy „co nejvíce aktivistů“.

Zdroje: