Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ve válce na Ukrajině zahynulo už na pět stovek dětí

Ve válce na Ukrajině zahynulo už na pět stovek dětí
Boje o Bachmut - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nejméně 461 dětí přišlo od začátku války na Ukrajině o život, dalších 922 jich bylo zraněno. Jak dnes oznámila ukrajinská generální prokuratura, nejvíce dětí přišlo k úhoně v Doněcké, Charkovské, Kyjevské, Chersonské, Záporožské, Mykolajivské, Černihivské, Luhanské a Dněpropetrovské oblasti.

Prokuratura upozornila, že nejde o definitivní údaje, ve výčtu jsou zahrnuty pouze děti, jejichž jména se podařilo potvrdit. V mnoha regionech pokračují boje a na okupovaných územích není sčítání ztrát možné.

Vinou bombardování a ostřelování bylo poškozeno 3126 školních zařízení. Z toho 338 bylo zničeno úplně.

Organizace spojených národů k 6. únoru potvrdila smrt 7155 civilistů, včetně 438 dětí. Upozornila také, že mrtvých a zraněných je pravděpodobně mnohem více. Uváděná čísla zahrnují pouze zdokumentované a potvrzené oběti války.

Od začátku války bylo poškozeno také 1218 zdravotnických zařízení. Z toho 540 nemocnic bylo částečně poškozeno a 173 zcela zničeno, řekl agentuře Ukrinform ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Největší škody utrpěla zdravotnická zařízení v Charkovské, Doněcké, Luhanské, Mykolajivské a Chersonské oblasti.

V pátek 24. února uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajině. Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách ve čtvrtek 24. února 2022. Ruská agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i v zahraničí. Západní lídři kroky Moskvy okamžitě odsoudili a nadále proti Rusku uplatňují sankce. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil tento týden Brusel, Londýn a Paříž. V projevu v britském parlamentu řekl, že vítězství Ukrajiny změní svět a odradí všechny budoucí agresory.

Zdroje: