Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem, prohlásil Zelenskyj v europarlamentu

Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem, prohlásil Zelenskyj v europarlamentu
Volodymyr Zelenskyj a Roberta Metsolaová | zdroj: YouTube

Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem moderního světa a svým nasazením brání i evropské hodnoty, upozornil dnes v Evropském parlamentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident země, která se už skoro rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska, vystoupením před europoslanci zahájil svou dnešní návštěvu Bruselu. Po poledni pak dorazil na mimořádný summit Evropské unie věnovaný kromě jiného také další pomoci Ukrajině.

V europarlamentu prezident také poděkoval za pomoc, kterou Kyjevu evropské země poskytují.

Zelenskyj, který je tyto dny teprve na své druhé zahraničí cestě od začátku ruské invaze, před europoslanci hovořil o evropských a ukrajinských hodnotách, proti nimž podle něj Rusko vede „totální válku“. Využívá k tomu podle něj i miliony Rusů, jejichž život nemá pro Moskvu žádnou cenu; jen jako těl, která jsou schopna chopit se zbraní. Rusko podle Zelenského také těží z rozsáhlých rezerv zbraní ještě ze sovětských dob i pomoci v podobě dodávek od diktátorských režimů, jako je Írán.

Při svých vystoupeních a jednáních v Londýně a Paříži, tedy předchozích zastávkách nynější evropské cesty, Zelenskyj opakovaně na spojence apeloval ohledně dodávek moderních zbrojních systémů, včetně letadel. Dnes v europarlamentu tak neučinil.

Šéfka EP Roberta Metsolaová v krátkém projevu, kterým ukrajinského prezidenta uvítala, ale unijní země vyzvala, aby rychle zvážily dodávky systémů dlouhého doletu i stíhaček, které Ukrajina potřebuje. Zelenského také ujistila o tom, že budoucnost Ukrajiny je v Evropské unii.

To si myslí i Zelenskyj, podle něhož se Ukrajina členem EU stane, až zvítězí ve válce s Ruskem. „Děkuji, že se bráníme společně,“ uvedl také ve svém projevu v černé mikině oděný politik, kterého europoslanci několikrát ocenili povstáním a bouřlivým potleskem. Už při svém příchodu do sálu se od nich Zelenskyj dočkal delšího potlesku ve stoje. Někteří si ho při této příležitosti natáčeli na mobilní telefony, další zase dnes přišli s doplňky v ukrajinských barvách.

profimedia-0754897900 Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron a Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Zelenskyj dostal francouzský Řád čestné legie, účastní se summitu EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron udělil Zelenskému při jeho středeční návštěvě Paříže nejvyšší francouzské státní vyznamenání, velkokříž Řádu čestné legie. Zelenskyj ráno přicestoval do Bruselu a podle unijních činitelů bude na summitu EU chtít evropské vůdce přesvědčit k dalším dodávkám zbraní, munice či ke stupňování tlaku na Rusko.

„Hold Ukrajině a jejímu lidu. Hold tobě, drahý Volodymyre, za tvou odvahu a tvé nasazení,“ napsal šéf Elysejského paláce na twitteru. Zveřejnil také video z udělení vyznamenání, po němž se oba státníci objali a drželi za ruce. „Myslím, že to je pro mě příliš mnoho,“ řekl pak ukrajinský prezident a zdůraznil, že vyznamenání náleží všem Ukrajincům. 

Zelenskyj do Paříže přicestoval ve středu z Británie, kde zahájil předem neohlášenou cestu do Evropy. V Londýně se setkal s britským premiérem Rishim Sunakem i králem Karlem III. a promluvil před britskými zákonodárci. V Paříži jednal s Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Společně s Macronem dnes ráno přicestoval do Bruselu na summit EU.

Zelenskyj při své cestě především přesvědčuje spojence Ukrajiny, aby jí rychle poslali bojové letouny a další vyspělou vojenskou techniku. Kyjev varuje, že Rusko, jehož agresi Ukrajina čelí už téměř rok, chystá ofenzivu.

„Bije se za mír a podporuje hodnoty naší Evropské unie: Ukrajina nikdy nebude sama,“ uvedl také Macron v noci na twitteru. 

Dnešní setkání lídrů zemí Evropské unie s ukrajinským prezidentem bude příležitostí, jak potvrdit další podporu unijních států Ukrajině, která se už téměř rok brání ruské agresi. Před začátkem mimořádného unijního summitu to v Bruselu prohlásil kancléř Scholz. Estonská premiérka Kaja Kallasová při příchodu apelovala na co nejrychlejší dodávky dalších zbraní, které Kyjev potřebuje kvůli očekávané ruské ofenzivě. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se Ukrajina dalších zbraní dočká. Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval k rychlému schválení nových protiruských sankcí.

Zdroje: