Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zelenskyj na summitu EU žádal další zbraně: Bez svobodné Ukrajiny není svobodná Evropa

Aktualizováno: Zelenskyj na summitu EU žádal další zbraně: Bez svobodné Ukrajiny není svobodná Evropa
Volodymyr Zelenskyj se zúčastnil mimořádného summitu EU | zdroj: Profimedia

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl dnes na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Své unijní kolegy požádal o co nejrychlejší dodávky zbraní a munice.

Pro bezpečnost regionu je významná hlavně jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už téměř rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Zelenskyj dnes také uvítal pokrok v přístupových jednáních Ukrajiny s unií a poděkoval za poskytnuté balíky finanční, vojenské i humanitární pomoci. Další pomoc Ukrajině je také jedním z témat vrcholné bruselské schůzky prezidentů a premiérů států evropského bloku.

„Vítejte v EU, vítejte doma,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel na úvod jednání a vyjádřil uznání riziku, které podle něj Zelenskyj cestou na západ podstoupil. Zelenskyj je symbolem odvahy ukrajinského lidu a posunul zemi blíže Evropské unii, dodal Michel a zopakoval odhodlání pomáhat napadené zemi.

Zelenskyj ve svém vystoupení ocenil dosavadní podporu, ale volal po rychlejším rozhodování, které by Kyjevu poskytlo náskok před Moskvou. Ukrajina už s pomocí partnerů učinila značný posun, ale velká část cesty k ukončení války je ještě před ní, řekl Zelenskyj.

„Všichni chráníme Evropu před režimem, který chce zničit svobodu, který chce být na tomto kontinentě autoritářským lídrem,“ prohlásil ve zhruba desetiminutovém proslovu Zelenskyj. Kolegy z unijních zemí požádal, aby urychlili dodávky zbraní a munice pro jeho zemi, která očekává ruskou ofenzivu. Ukrajina podle něj potřebuje děla, moderní tanky, stíhací letouny, střely dlouhého doletu a munici. Unijní země v minulých dnech slíbily dodávky tanků, se stíhačkami zatím váhají.

Zelenskyj také vyzval k přijetí sankcí vůči ruskému jadernému průmyslu nebo proti výrobě bezpilotních letounů v Rusku. Hovořil také o zřízení tribunálu k potrestání válečných zločinů, kterých se podle něj „ruští teroristé“ dopouštějí. Po vystoupení následují bilaterální jednání Zelenského s některými z evropských lídrů.

Pro ukrajinského prezidenta je dnešní návštěva Bruselu, kde už před polednem vystoupil před europoslanci, vyvrcholením jeho teprve druhé zahraniční cesty od invaze ruských vojsk na jeho zemi z konce loňského února. Poprvé zavítal na konci prosince do Washingtonu.

Svou nynější cestu zahájil Zelenskyj ve středu návštěvou a jednáními v Londýně, večer se pak v Paříži setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. S Macronem pak dnes ráno přeletěl právě do Bruselu.

Nové sankce EU omezí ruský export a zasáhnou propagandisty, řekla šéfka EK

Připravovaný desátý balík sankcí Evropské unie zasáhne ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Zahrne také další politiky a armádní činitele stejně jako šiřitele ruské válečné propagandy. Po jednání summitu EU se Zelenským to dnes řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zároveň ocenila ukrajinské reformy ve snaze o vstup do EU, pevný časový plán rozšíření ale podle ní není stanoven. Komise chystá písemné hodnocení ukrajinské připravenosti na podzim.

„Slyšeli jsme o naléhavosti, s níž je nutné podpořit Ukrajinu právě teď... Musíme udělat více,“ prohlásila na adresu Zelenského vystoupení šéfka unijní exekutivy. EU a členské země podle ní budou pokračovat ve finanční a hmotné podpoře, která za téměř rok od začátku ruské invaze dosáhla 67 miliard eur (1,6 bilionu Kč).

Kromě toho chtějí země EU zesílit tlak na Rusko pomocí nových sankcí, které by komise měla navrhnout „v příštích dnech“. EU se podle šéfky komise zaměří na „Putinovy propagandisty“, což požadoval sám Zelenskyj. Dále rozšíří omezení ruského exportu a omezí vývoz technologií využitelných pro vojenské účely. Unijní země chtějí schválit sankce před prvním výročím začátku invaze připadajícím na 24. února.

Von der Leyenová také ocenila ukrajinskou snahu o reformy v boji proti korupci či k posílení nezávislosti justice a médií. Ukrajina získala status kandidáta vstupu do EU krátce po začátku války a komise podle své šéfky chystá písemné hodnocení jejího dosavadního pokroku na podzim.

„Je potřeba pokračovat. Důležité je pochopit, že není žádný pevný časový plán, ten proces postupuje podle zásluh,“ prohlásila von der Leyenová. Zelenskyj přitom dnes zdůraznil, že Ukrajince včetně bojujících vojáků by velmi motivovalo, kdyby EU učinila další krok v procesu a zahájila přístupová jednání s Kyjevem ještě letos.

Ukrajina chce vzhledem k obavám z Ruska ve srovnání s jinými kandidáty na členství v EU výrazně rychlejší přijímací proces a její politici mluví o vstupu do roku 2026. Unijní politici však zdůrazňují nutnost dokončení reforem a varují před přehnaným očekáváním.

Fiala jednal se Zelenským v Bruselu o dodávkách generátorů i vstupu do EU

Český premiér Petr Fiala dnes s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Bruselu hovořil o dodávkách přístrojů na výrobu energie na Ukrajinu i o účasti jeho země v některých unijních programech. Fiala to řekl novinářům po setkání skupiny šesti států s ukrajinskou delegací na okraj mimořádného summitu v Bruselu. Slovensko ukrajinský prezident požádal o dodávky stíhaček MiG-29, premiér Eduard Heger uvedl, že se žádosti pokusí vyhovět.

Česká republika je podle Fialy připravena Ukrajině nadále pomáhat ve vojenské oblasti a také s nahrazováním zdrojů energie a opravou energetické infrastruktury, kterou Rusko systematicky likviduje. Dalšími významnými body vzájemných rozhovorů jsou podle Fialy poválečná rekonstrukce Ukrajiny a podpora jejího členství v Evropské unii.

„Dveře do Evropské unie jsou otevřené a Ukrajina dělá rázné kroky kupředu,“ řekl Fiala. Ocenil pokrok v legislativních změnách, navzdory válečným podmínkám.

Zelenskyj podle českého premiéra evropským lídrům v Bruselu popsal aktuální dění na frontě ve válce vyprovokované Ruskem. Ukrajinská strana předala každé z partnerských zemí seznam vojenského materiálu, který by od ní uvítala a o kterém předpokládá, že ho daná země vlastní, sdělil ČTK diplomatický zdroj. Česko podle něj může poskytnout zhruba polovinu věcí ze seznamu. 

Zelenskyj řekl, že Scholze musí do vojenské pomoci Ukrajině tlačit

rozhovoru, který dnes zveřejnil časopis Der Spiegel, Zelenskyj řekl, že do vojenské pomoci Ukrajině musí německého kancléře Olafa Scholze tlačit. „Musím ho tlačit do pomoci Ukrajině a neustále ho přesvědčovat, že pomoc není jen pro nás, ale pro Evropany,“ řekl o Scholzovi Zelenskyj. Podle něj se vztahy s Německem dostaly do obtížné fáze kvůli debatám o dodávkách moderních tanků. Podle Zelenského jsou vztahy s Berlínem „střídavé, jednou dole a jednou nahoře“. Německé vládě nicméně poděkoval za již dodané zbraně. Například protivzdušný systém Iris-T podle Zelenského zachránil na Ukrajině mnoho životů.

Německo po jednání se spojenci přislíbilo dodat Ukrajině 14 moderních tanků Leopard 2 a umožní jejich vývoz na Ukrajinu i dalším zemím. Německý ministr obrany Boris Pistorius tento týden prohlásil, že první tankový prapor s těmito stroji by Kyjev mohl dostat v březnu či dubnu.

Zelenskyj magazínu Der Spiegel také řekl, že nejjednodušším způsobem, jak ukončit válku, by bylo postoupit část ukrajinského území Rusku a vrátit Moskvě vliv nad Ukrajinou. To však Kyjev odmítá a žádá odchod ruských vojsk ze všech okupovaných území. 

Zdroje: