Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Naše vítězství nad Ruskem změní svět, prohlásil Zelenskyj v Londýně a žádal další zbraně

Aktualizováno: Naše vítězství nad Ruskem změní svět, prohlásil Zelenskyj v Londýně a žádal další zbraně
Rishi Sunak a Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v projevu v britském parlamentu řekl, že vítězství Ukrajiny změní svět a odradí všechny budoucí agresory. Vystoupení bylo součástí neohlášené návštěvy Británie, během níž lídra země napadené Ruskem přijal také britský král Karel III. Zelenskyj rovněž potvrdil, že se ve čtvrtek sejde s lídry Evropské unie.

Británii, která patří mezi nejvýznamnější podporovatele Kyjeva, ukrajinský prezident poděkoval za přislíbené dodávky tanků i výcvik ukrajinských vojáků, zároveň žádal další vojenské vybavení, především stíhačky.

Zelenskyj se dopoledne setkal s premiérem Rishim Sunakem, když dorazil do Anglie na návštěvu utajovanou do poslední chvíle. Britští zákonodárci ho pak odpoledne uvítali bouřlivým potleskem a prezident na úvod proslovu pronášeného v angličtině děkoval za podporu.

„Děkuji ti, Rishi,“ obrátil se Zelenskyj na britského premiéra. Připomněl, že Británie cvičí ukrajinské vojáky na tanky Challenger, jichž Londýn naposledy slíbil 14 dodat Ukrajině.

Nejvyšší ukrajinský představitel zdůraznil, že Británie stála za Kyjevem „od prvního dne“. Přímo se pak obrátil na expremiéra Borise Johnsona, který byl v sále. „Borisi, ty jsi sjednotil ostatní, když se to skutečně zdálo naprosto nemožné,“ řekl Zelenskyj, načež se mu dostalo dalšího mohutného potlesku.

Zelenskyj členy britského parlamentu a svět vyzval, aby Ukrajině poskytli i bojové letouny, které označil za „křídla pro svobodu“. Západ to však zatím odmítal.

Londýn na začátku měsíce vyjádřil stanovisko, že poskytnutí britských bitevníků Ukrajině by bylo nepraktické, protože výcvik pilotů na nich trvá nejméně tři roky. Dnes mluvčí Downing Street oznámil, že britský ministr obrany Ben Wallace dostal za úkol prověřit, jaké stroje by Británie mohla Ukrajině dát. Případné dodávky premiérská kancelář označila za „dlouhodobé řešení“.

Zelenskyj předtím předsedovi Dolní sněmovny Lindsaymu Hoyleovi předal helmu elitního ukrajinského pilota, kterého označil za „jedno z nejúspěšnějších es“ a jednoho z králů Ukrajiny. Na přilbě byl napsaný vzkaz „My máme svobodu, dejte nám křídla, abychom ji mohli chránit“. „V Británii je král pilotem letectva a v dnešní Ukrajině je každý pilot letectva králem,“ prohlásil řečník.

Zelenskyj vyjádřil přesvědčení o vítězství Ukrajiny, které podle něj změní svět a odradí příští agresory. „Až společně zvítězíme, každý agresor bude vědět, co ho čeká, pokud zaútočí na mezinárodní řád,“ řekl. V minulých konfliktech podle něj zlo prohrálo. „Rusko prohraje,“ prohlásil ukrajinský prezident vzdorovitě.

Premiér Sunak předtím řekl, že jeho vláda si přeje rozhodující vítězství Ukrajiny letos na bojišti. „Naším cílem je nadále zajistit vítězství Ukrajiny v tomto konfliktu,“ řekl Sunak. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu, aby letos dosáhla na bojišti rozhodujícího vítězství,“ dodal britský ministerský předseda.

Neohlášená návštěva Británie je součástí druhé zahraniční cesty Zelenského od loňské eskalace ruské agrese. V prosinci prezident zavítal do Washingtonu a nyní má kromě zastávky na britských ostrovech na programu také jednání v Paříži a pravděpodobně i v Bruselu.

Po vystoupení před britskými zákonodárci jej přijal král Karel III. Na setkání v Buckinghamském paláci dorazil Zelenskyj stejně jako do parlamentu nebo do amerického Kongresu ve vojenském úboru, který v posledních měsících provází veškerá jeho vystoupení. Podle oficiálního prohlášení panovníkovi děkoval za podporu Ukrajinců, kteří před válkou utekli do Spojeného království.

Británie kromě uprchlíků přijímá také ukrajinské vojáky, kteří na místních základnách procházejí výcvikem. I je se dnes Zelenskyj chystal navštívit.

Zelenskyj před projevem v parlamentu jednal s ministerským předsedou Sunakem

Dopravní letoun C-17 britského Královského letectva se Zelenským na palubě přistál před polednem SEČ na letišti Stansted severně od Londýna. Následně zamířili v koloně do sídla britského premiéra.

Úřad v Downing Street 10 oznámil, že Británie se chystá rozšířit výcvik ukrajinských vojáků na námořnictvo a letectvo. Vycvičí piloty bitevních letounů či námořníky a urychlí dodávky vojenského materiálu. „Návštěva Zelenského v Británii je důkazem odvahy, odhodlání a boje jeho země a důkazem nezlomného přátelství mezi našimi dvěma zeměmi,“ dodal úřad britského premiéra.

Premiér Sunak rovněž vyjádří podporu Zelenského plánům pracovat na spravedlivém a trvalém míru na Ukrajině, stojí ve sdělení. Británie dnes rovněž představila další sankce namířené proti osobám, které podle Sunakova úřadu pomáhaly ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi „budovat své osobní bohatství“ a proti firmám, které „profitují z válečné mašinerie Kremlu“.

Agentura AP připomíná, že Británie je jedním z největších vojenských podporovatelů Ukrajiny, které už poslala zbraně a výzbroj za více než dvě miliardy liber (více než 53 miliard korun).

Návštěva následuje několik dní po telefonátu mezi Sunakem a Zelenským, v němž britský premiér Kyjevu nabídl urychlení pomoci Kyjevu a další výcvik ukrajinských sil, včetně pilotů pro bitevníky odpovídající standardům NATO.

Do výcviku na britských základnách se dosud zapojilo více než 10 000 ukrajinských vojáků. Někteří z nich se cvičí na tanky Challenger 2, které Londýn Kyjevu dodá. „Jsem dnes hrdý, že rozšíříme cvičení z vojáků na námořníky a piloty bojových letounů, což zajistí, že Ukrajina bude mít armádu schopnou bránit své zájmy i v budoucnosti,“ cituje Sunaka jeho úřad.

„Potvrzuje to také náš závazek, že nebudeme poskytovat jen vojenskou výzbroj v krátkodobém horizontu, ale také dlouhodobý slib, že budeme stát Ukrajině po boku v příštích letech,“ dodal Sunak.

Zelenskyj potvrdil čtvrteční setkání s lídry Evropské unie, jednal s Macronem a Scholzem

Zelenskyj dnes potvrdil, že se ve čtvrtek sejde s lídry Evropské unie. Na tiskové konferenci s britským premiérem Rishim Sunakem řekl, že s nimi chce jednat o dodávkách zbraní včetně střel dlouhého doletu a bojových letounů.

Zelenskyj z Británie zamířil na večerní jednání v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Žádal je o rychlé dodávky těžkých zbraní a letadel. Macron jej ujistil, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil Macron. Také Scholz slíbil, že vojenská, humanitární a finanční podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

To, že ukrajinský prezident bude na summitu EU, označil Scholz za „signál evropské solidarity a pospolitosti“. Agentura AP napsala, že cílem předem neohlášené cesty Zelenského do Británie a Francie bylo přesvědčit spojence o tom, aby jeho zemi poskytli bojové letouny a další vyspělé zbraňové systémy v situaci, kdy se ukrajinská armáda chystá na očekávanou ruskou ofenzivu a připravuje vlastní plány, jak znovu ovládnout území obsazená Ruskem. 

Zdroje: