Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Akcie v Evropě jsou na téměř ročním minimu. Za celý týden ztratily 7 procent

Akcie v Evropě jsou na téměř ročním minimu. Za celý týden ztratily 7 procent
Napětí kolem války na Ukrajině prohloubil noční útok na Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě země. Při útoku v areálu elektrárny vypukl požár, který byl později uhašen (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropské akcie se kvůli obavám z hospodářských důsledků ruské invaze na Ukrajinu propadly na téměř roční minimum.

Panevropský index STOXX Europe 600 po čtvrtečním dvouprocentním poklesu dnes odepsal 3,56 procenta a uzavřel na 421,78 bodu. Za celý týden pak ztratil kolem sedmi procent, a utrpěl tak nejprudší týdenní propad od března 2020, kdy akciové trhy tvrdě zasáhlo šíření koronaviru.

Napětí kolem války na Ukrajině prohloubil noční útok na Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě země. Při útoku v areálu elektrárny vypukl požár, který byl později uhašen.

Na dnešním poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely akcie bankovních a automobilových společností. "Nikdo si nekupuje nové auto, když ceny komodit rostou do nebes," uvedl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets. "Disponibilní příjmy spotřebitelů dostanou tvrdý úder v důsledku vyšších cen potravin a plynu," dodal.

Hlavní index německých akcií DAX odepsal 4,34 procenta na 13.094,54 bodu. Akcie německého automobilového koncernu Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, oslabily zhruba o sedm procent. Koncern Volkswagen ve čtvrtek oznámil, že až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku. Týká se to i Škody Auto.

Hlavní index akciové burzy v Paříži CAC 40 odepsal 4,97 procenta na 6061,66 bodu. Francouzský výrobce pneumatik Michelin oslabil o více než sedm procent po zprávě, že kvůli logistickým problémům dočasně zastaví produkci v některých svých evropských závodech.

Zdroje: