Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Válka a 40 let komunismu: Česko dál patří mezi země s nejmenším počtem cizinců

Válka a 40 let komunismu: Česko dál patří mezi země s nejmenším počtem cizinců
Česká cizinecká policie. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Určit, kolik procent cizinců v poměru k domácí populaci žije v jednotlivých zemích světa, není snadné. Do výpočtů se promítá imigrace, cestování za prací, přesídlení v rámci EU, ale i porodnost a úmrtnost v dané zemi.

Nic také není černobílé. I když kupříkladu Velká Británie a Irsko patří mezi země, které jsou velmi vyhledávané lidmi z východní Evropy, Afriky i Asie, sami Britové a Irové představují nezanedbatelné množství cizinců v ostatních anglicky mluvících zemích.

Nejvyšší podíl cizinců žije v bohatých zemích s relativně otevřeným přístupem k imigraci a možnostem získat za příslušných podmínek občanství. Patří sem například Kanada, Austrálie nebo země Perského zálivu. Jasnou jedničkou v poměru k počtu obyvatel malé Lucembursko následované Švýcarskem a Novým Zélandem.

Foreigners_Mar2016-e1458122490693 Graf a datové podklady poskytla společnost Helgi Library. Pro úplné zobrazení rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

V absolutních číslech žije největší počet lidí narozených v zahraničí ve Spojených státech. Podle průzkumu Pew Research Center to v roce 2013 bylo 41 miliónů lidí. V poměru k počtu populace jde ale "jen" o 13,1 procenta obyvatel.

Nová data Českého statistického úřadu ukazují, že počet obyvatel Česka se loni zvýšil o 15 600 lidí na rovných na 10 553 843 lidí. Protože více lidí zemřelo, než se narodilo, za přírůstek může hlavně zahraniční migrace. Ta přitom byla vloni nižší než o rok dříve: do ČR se přistěhovalo 34 900 lidí, zejména Slováků a Ukrajinců. 

Česká republika, jak v důsledku druhé světové války i 40 let komunismu, nadále zůstává výrazně homogenní společností, počet cizinců v populaci představuje (podle Pew Research) 7,1 procenta. Nejvíce jsou mezi cizinci zastoupeni Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Zhruba 40 procent všech cizinců žijících v ČR představují občané Evropské unie.

cizinci-mezi-nami Ředitelství cizinecké policie ČR, data k 12/2015 | zdroj: Hlídací Pes

Údaje z posledního sčítání lidu nabídla i vyšší čísla – podle dat z roku 2011 v ČR 359,7 tisíc mužů narozených v cizině a 335,7 tisíc žen (tj. mezi muži představovali lidé narození v zahraničí sedm procent, u žen 6,3 procenta populace).

"Vyšší podíl osob pocházejících z ciziny mezi muži než mezi ženami je patrný ve všech věkových skupinách mezi 20-59 lety, což odpovídá převážně pracovně motivované imigraci v nedávné době," komentoval to Český statistický úřad.

Odhaduje se, že naopak v zahraničí nyní žije zhruba 360 tisíc Čechů. Nejčastěji odcházejí za prací, nejvíce jich je na Slovensku, v Německu, Rakousku a v USA. Vloni se z České republiky vystěhovalo bezmála 19 tisíc Čechů a Češek.

Zdroje: