Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Václav Havel: 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta

Václav Havel: 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta
Od smrti prvního českého prezidenta Václava Havla uplynulo deset let | zdroj: Profimedia

Jen pár dní před Vánoci před deseti lety, 18. prosince 2011 zemřel prezident Václav Havel. Pro mnohé zůstává nejen symbolem Sametové revoluce, ale i čestného a lidského politika.

Spisovatel, dramatik, zakázaný umělec a disident Václav Havel byl spoluautorem Charty 77 a jedním ze spoluautorů protikomunistického hnutí Občanské fórum. Po pádu komunismu byl jasným kandidátem na československého prezidenta, kterým byl také 29. prosince 1989 zvolený. Jeho funkci pak 5. července 1990 oficiálně potvrdilo zvolení Federálním shromážděním. Československým, následně pak českým prezidentem byl až do února 2003, kdy ho vystřídal Václav Klaus.

Havlova role v československých a následně i českých dějinách je nezastupitelná, což uznávají i jeho největší kritici. Ostatně v roce 2012 dokonce parlament přijal speciální zákon „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“

Silou své osobnosti otevřel zemi dveře na Západ, během svého působení v čele státu přivítal řadu nejvyšších státníků, včetně amerických prezidentů a členů britské královské rodiny.

Václav Havel zemřel ve spánku 18. prosince 2011 na Hrádečku v přítomnosti druhé manželky Dagmar a jedné ze sester boromejek, které se o něj staraly. Bylo mu 75 let. 

Zdroje:
Vlastní