Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Kyjevem otřásly silné výbuchy, Putin hrozí útoky na nové cíle

Aktualizováno: Kyjevem otřásly silné výbuchy, Putin hrozí útoky na nové cíle
Nad Kyjevem stoupá dým z výbuchů po útocích ruských raket | zdroj: Profimedia

Kyjevem ráno otřáslo několik silných explozí, ruská armáda zřejmě útočila na železniční síť. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička nikdo během útoku nezemřel, jeden člověk skončil v nemocnici. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil útoky na nové cíle, pokud Západ začne Ukrajině dodávat rakety delšího dosahu.

Kličko se zmínil o „několika výbuších v Darnycké a Dněprovské čtvrti“. Příčiny výbuchů zatím nejsou jasné. Podle Serhije Leščenka z vedení železniční společnosti Ukrzaliznycja ale útok mířil na železniční infrastrukturu, kterou zasáhl. 

Jedna z ruských střel, které patrně mířila na Kyjev, proletěla „kriticky nízko“ nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou.

Putin vyhrožuje

Ruský prezident Vladimir Putin se v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija-1 nechal slyšet, že  pokud Západ začne dodávat na Ukrajinu rakety delšího doletu, zaměří se Rusko na cíle, které dosud nezasáhlo

Šéf Kremlu rovněž uvedl, že dodávky amerických raketometů na Ukrajinu nic nezmění. Kyjev měl podle něj podobné raketové systémy už dříve a žádných velkých úspěchů s nimi nedosáhl.

„Celý ten povyk kolem dalších dodávek zbraní má podle mého názory jediný cíl: protahovat ozbrojený konflikt co nejdéle to bude možné,“ komentoval ruský prezident informace o dodávkách amerických raketometů na Ukrajinu.

V případě, že budou Kyjevu dodány rakety delšího doletu, Rusko z toho ale vyvodí patřičné závěry. „Použijeme naše zbraně, kterých máme dostatek, a zaměříme se na cíle, které jsme dosud nezasáhli,“ uvedl Putin.

Zdroje:
iRozhlas, ČT24