Dnes je pátek 21. června 2024., Svátek má Alois
Počasí dnes 28°C Polojasno

Vegetariáni jsou odolnější vůči covidu než masožravci, zjistila studie

Vegetariáni jsou odolnější vůči covidu než masožravci, zjistila studie
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Popularita rostlinné stravy je na vzestupu a nová studie brazilských vědců může tento stravovací trend ještě posílit. Vegani a vegetariáni mají podle ní oproti všežravcům nižší riziko, že se nakazí nemocí covid-19.

Veganství a vegetariánství je dnes nesmírně populární. Mnoho konzumentů odmítá jíst maso z ekologických, zdravotních nebo náboženských důvodů, některým jednoduše není po chuti. Maso je přitom pro lidský organismus nesmírně důležité. Obsahuje velké množství kvalitních bílkovin plus železo, zinek a řadu vitamínů. Jeho nadměrná konzumace ovšem zvyšuje rizika ischemických srdečních chorob (problémy s nedokrevností), cukrovky a nádorových onemocnění tlustého střeva.

I vegetariánským či veganským jídelníčkem lze tyto živiny získat - včetně zdravotních benefitů, jako je nižší krevní tlak, nižší hladiny cukru v krvi a snazší hubnutí. A teď k tomu můžeme podle listu The National přidat i větší odolnost proti covidu-19.

Tým expertů vedl vědecký pracovník Júlio César Acosta-Navarro, profesor na lékařské fakultě Universidade de São Paulo. Do dvou skupin rozdělil 702 dobrovolníků – na všežravce a konzumenty převážně rostlinné stravy. Ve druhé skupině byli zastoupeni vegani (žádné nebo téměř žádné živočišné produkty) a vegetariáni (jedí vejce a mléčné výrobky). Patřila sem ale i méně často skloňovaná skupina flexitariánů či semi-vegetariánů. Ti jedí maso jen velmi omezeně.

Mezi těmito dvěma skupinami nepanovaly významné rozdíly v pohlaví, věku nebo absorpci očkovacích látek. Skupina druhá se však vyznačovala vyšší úrovní vzdělání, nižší mírou zdravotních potíží a větší mírou fyzické aktivity.

Co imunitní systém potřebuje

Během výzkumu, jehož výsledky byly publikované v časopise BMJ Nutrition Prevention and Health, onemocnělo covidem 47 procent dobrovolníků. Výskyt nemoci ale dominoval u všežravců (52 procent) oproti konzumentům převážně rostlinné stravy (40 procent).

Délka trvání příznaků se mezi oběma skupinami příliš nelišila. Všežravci však měli vyšší rizika středního a těžkého průběhu nemoci. Vědci při zohlednění faktorů, jako je zdravotní stav, hmotnost a míra fyzické aktivity, nepozorovali žádné rozdíly v závažnosti příznaků. Dospěli však k závěru, že vegani a vegetariáni či lidé konzumující převážně rostlinnou stravu mají o 39 procent nižší riziko nákazy covidem. „Čím vyšší spotřeba rostlinných potravin, tím větší ochrana,“ potvrdil Acosta-Navarro.

Vysvětlil, že náš imunitní systém využívá v boji proti infekčním nemocem řadu obranných mechanismů. K jejich funkčnosti potřebuje dostatek antioxidačních enzymů, vitamínů a peptidů. Tohle všechno má rostlinná strava. „Rostlinná strava je bohatá na antioxidanty, fytosteroly a polyfenoly, které pozitivně ovlivňují několik typů buněk zapojených do imunitních funkcí a vykazují přímé antivirové vlastnosti,“ vysvětlil Acosta-Navarro.

Zdroje:
The National, BMJ Nutrition Prevention and Health