Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V reakci na ruské odstoupení od obilné dohody zastavila Ukrajina vývoz po moři

V reakci na ruské odstoupení od obilné dohody zastavila Ukrajina vývoz po moři
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kyjev v reakci na sobotní odstoupení Moskvy od takzvané obilné dohody zastavil vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes přístavy v Černém moři. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury dnes oznámilo, že nemohla vyplout loď s obilím určeným Etiopii.

„Loď Ikaria Angel, naložená v rámci Světového potravinového programu OSN 40 000 tunami obilí, měla dnes opustit ukrajinský přístav. Tyto potraviny byly určeny pro Etiopany, kteří jsou na pokraji hladomoru. Kvůli ruskému zablokování ‘obilného koridoru’ vývoz není možný,“ napsal na twitteru ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od své účasti na obilné dohodě, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN. Učinila tak v reakci na útok na ruskou Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol. Ukrajině dohoda umožňovala obnovit vývoz obilí a hnojiv přes Černé moře, který se zastavil v únoru po začátku invaze Ruska na Ukrajinu. 

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes uvedl, že Rusko odstoupení od dohody o exportu ukrajinských zemědělských produktů předem plánovalo a útok v Sevastopolu využilo jako záminku. Již od září podle něj Moskva úmyslně zdržovala fungování koridoru, což způsobilo fronty při odbavování lodí.

„Rusko se už dávno rozhodlo pokračovat ve hrách s hladem a nyní se to snaží ospravedlnit,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie. Rusko blokuje na 176 plavidel s celkem dvěma miliony tun obilí, které by nakrmilo přes sedm milionů lidí, dodal Kuleba. 

K dodržování obilné dohody vyzvaly Moskvu Spojené státy, Německo a další země. Rusko výzvy odmítá a tvrdí, že už není schopno zaručit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly obilný koridor. Ministerstvo zahraničí ve Varšavě dnes uvedlo, že Polsko a jeho partneři v Evropské unii jsou připraveni nadále poskytovat Ukrajině pomoc s přepravou základního zboží.

Ukrajinci vypustili dron na Sevastopol z lodi v obilném koridoru, tvrdí Moskva

Jedno z ukrajinských dálkově ovládaných hladinových plavidel použitých při útoku na Černomořskou flotilu v Sevastopolu bylo vypuštěno z civilní lodi, která se nacházela v koridoru určeném pro vývoz ukrajinských zemědělských produktů. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany, Kyjev se k odpovědnosti za sobotní akci nepřihlásil.

Ruské ministerstvo obrany dnes prohlásilo, že na základě analýzy trosek údajných ukrajinských dronů mohlo být jedno z dálkově ovládaných hladinových plavidel vypuštěno na Sevastopol z civilní lodi se zemědělskými produkty, která se nacházela v takzvaném obilném koridoru určeném pro ukrajinský vývoz přes Černé moře.

Podle odborníků bylo zařízení zřejmě vypuštěno z jedné z civilních lodí pronajatých Kyjevem nebo jeho západními patrony pro účely vývozu zemědělských produktů z ukrajinských námořních přístavů, uvádí se v prohlášení ruského ministerstva.

Po vypuštění se bezpilotní plavidla pohybovala podél bezpečnostní zóny obilného koridoru, načež změnila trasu směrem k ruské námořní základně v Sevastopolu na Krymu, dodalo ministerstvo. Oznámilo rovněž, že stroje měly zabudovanou navigaci kanadské výroby.

V sobotu ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že Kyjev provedl v Sevastopolu „teroristický útok“ na lodě Černomořské flotily a civilní plavidla, která se podílela na zabezpečení obilného koridoru. Ukrajinci podle něj nasadili devět bezpilotních letounů a sedm námořních dronů, přičemž všechny byly zničeny.

Rusko přiznalo menší poškození jedné minolovky. Snímky na sociálních sítích nicméně ukazují, jak neznámý počet dálkově ovládaných hladinových plavidel zasáhl nejméně jednu fregatu třídy Admiral Grigorovič.

Zdroje: