Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Novinářky, které informovaly o případu Mahsy Amíníové, obvinil Írán ze špionáže pro CIA

Novinářky, které informovaly o případu Mahsy Amíníové, obvinil Írán ze špionáže pro CIA
Íránské novinářky Nílúfar Hamedíová a Elahe Mahammadíová obviněné ze špionáže | zdroj: Profimedia

Dvě íránské novinářky, které informovaly o případu Mahsy Amíníové, íránský režim obvinil ze špionáže pro americkou ústřední zpravodajskou službu CIA. Ženy jsou zadržované ve věznici Evín a podle deníku The Guardian jim hrozí trest smrti.

Amíníová zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli špatně nasazenému hidžábu a její smrt před šesti týdny spustila masivní protivládní demonstrace. K propuštění novinářek dnes společně vyzvalo na 300 íránských žurnalistů.

Nílúfar Hamedíová vyfotografovala rodiče Amíníové, jak se objímají v teheránské nemocnici, kde jejich dcera ležela v kómatu. Snímek, který Hamedíová zveřejnila na twitteru, byl prvním signálem světu, že se zadrženou Íránkou kurdského původu Amíníovou není vše v pořádku.

Elahe Mahammadíová napsala reportáž o pohřbu Amíníové z jejího rodného města, které se také jako první v zemi stalo dějištěm nepokojů. Ty se pak začaly šířit po celé zemi a počáteční akce žádající respektování ženských práv přerostly v největší protivládní demonstrace za poslední roky. Policie Mahammadíovou podle Guardianu zadržela 22. září; bezpečnostní složky vyrazily dveře bytu a zabavily její osobní věci včetně telefonu a laptopu, uvedl její právník.

Přes 300 íránských novinářů a fotožurnalistů podepsalo společné prohlášení, ve kterém kritizují úřady za zadržování svých kolegů a za nedodržování občanských práv, píše AFP s odkazem na íránská média. „Byl jim odepřen přístup k právníkům, byly vyslýchány a obviněny před veřejným slyšením,“ píše se v prohlášení.

Obvinění novinářek ze špionáže zaznělo ve společném prohlášení íránského ministerstva pro zpravodajské služby a Revolučních gard. Velitel gard pak v sobotu vyzval k ukončení protestů a varoval před následky, pokud se tak nestane. Teherán viní z podněcování protestů Spojené státy, Izrael i další země.

Podle skupin na ochranu práv bylo za posledních šest týdnů v Íránu zadrženo nejméně 40 novinářů a tento počet stále roste. Reformátorský deník Sázandegí dnes napsal, že ve vazbě zůstává více než 20 žurnalistů, zejména v Teheránu.

profimedia-0734119502 Reformátorský deník Sázandegí přinesl informace o zadržovaných žurnalistech | zdroj: Profimedia

Zdroje: