V podzimním počasí zahřeje nejen svetr, udělejte si zásobu likérů do spíže

MAGAZÍN - Magazín autor: Renata Petříčková

Z podzimních plodů a bylinek - ať už jsou to bezinky, šípky, aronie nebo třeba rakytník - nemusí vznikat jen sirupy, proč nezkusit jejich léčivou sílu spojit s alkoholem? Nejenže si pochutnáte a v sychravém počasí se zahřejete, ale můžete tím posílit i jejich účinek. 

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek,zdroj: Profimedia.cz

Základní pravidla výroby kvalitního likéru, ze kterého nebudete mít bolehlav, jsou správná volba alkoholu a vhodné zpracování surovin, aby se z nich uvolnilo to nejlepší.

Dva základní recepty

Bezinkový likér: 2 l bezinek (kuliček), 1 l vody, 1 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce silné černé kávy, 1 dl destilátu. Kuličky svaříme 15 minut s vodou, přecedíme, nejlépe přes pláténko. Přidáme cukr, svaříme dalších 10 minut, přidáme kávu, vanilkový cukr a ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout a přidáme destilát (vodka, rum).

Šípkový likér: 2 l vodky nebo calvadosu, 800 g šípků, 350 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 3 dcl vody, pomerančová nebo citronová kůra z bio ovoce. Šípky očistíme, propereme, aby v nich nebyly chloupky, zalijeme alkoholem a necháme dva týdny na teplém místě. Likér zezlátne. Poté ho scedíme, přidáme zchladlý cukr (cukerný sirup) svařený s vodou a kořením na hustý sirup. Dáme do lahví.

Kvalitní alkohol raději bez vůně? Ne vždy!

Naprostou delikatesou jsou bylinné i ovocné likéry s dřevitou vůní, do kterých se hodí různé whisky a bourbony. Calvados je také dobrou volbou, zejména jde-li o ovocné vůně (šípky, trnky, aronie). Nejčastěji však používáme kvalitní vodku, která nijak neovlivňuje chuť výsledného produktu. Typický pro naše končiny je rum, u něj ale dbejte na kvalitu i na přidané látky.

profimedia-0230301271

Bylinný likér lze udělat z většiny podzimních plodů,zdroj:Profimedia.cz

Obecně také platí, že pro výrobu likérů se hodí skutečně kvalitní alkohol, protože různé příměry (siřičitany, éčka) mohou jen zbytečně přivodit bolesti hlavy, případně podzimní likér spíše žaludek rozbouří než uklidní.

Základové alkoholy, ve kterých se dobře rozpouští vůně a účinné látky, mají mít rozmezí 20 až 50 procent. Pro vyloženě léčivé likéry (typu puškvorec nebo pelyněk) se používá i velmi silný alkohol, devadesátiprocentní. Chcete-li mít opravdu lihovou kvalitu a jistotu, můžete si pro základ na likér dojít i do lékárny. Tyto likéry se ale používají v malém množství, jako digestivy, při poruchách trávení a jako kapky.

Ovocné a bylinné víno? Jedině super kvalita

Některé ovoce nebo byliny můžeme máčet (macerovat) ve víně, nebo s ním jejich šťávy alespoň míchat. Výsledek je však určeno k rychlejší spotřebě a musíme brát v potaz přirozený kvasný proces vína a jeho zvětrávání. Také často vysoký obsah siřičitanů, který dráždí zejména migreniky. U vína tedy musíme dbát na jeho vysokou kvalitu a aby bylo nejlépe bio, bez síření.

Plody do alkoholového opojení? Všechny!

Když budeme sbírat bezinky, šípky či jiné plody do likéru, mějme na paměti, že potřebujeme vše dobře vyzrálé, do alkoholu se bude především uvolňovat chuť a vůně. Nic nahnilého, plesnivého nebo nedozrálého tam nepatří. Faktem je, že vysoký obsah cukru i alkoholu může takové nedostatky skrýt a likér jen tak nezplesniví, ale nám jde o kvalitu a chuť.

Šípky: před použitím je rozkrájíme, vyjmeme pecičky a chloupky. Na to je nejlepší použít rukavice, protože jsou velmi dráždivé a svědí. Šípky potom dobře omyjeme a likér nebo šťávy, které z nich děláme, ještě raději přecedíme přes jemné plátýnko.

Bezinky: Nejezte je syrové a vaření věnujte alespoň 15 minut. Syrové bezinky jsou lehce jedovaté a mohou při požití vyvolat bolesti hlavy nebo nevolnost. Po převaření jedovatost mizí. Stejně tak je vhodné nevařit je i se stopkami. Stopky, listy a kůra jsou ještě o chlup jedovatější, takže bezinky vždy otrhejte.

Tagy: bylinky zdraví a životní styl kulinářství a gastronomie

Zdroje: vlastní