Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kouzelný vitamín, který pomůže s depresí i imunitou

Kouzelný vitamín, který pomůže s depresí i imunitou
Zvlᚍ v zimních měsících je potřeba na vitamín D pamatovat | zdroj: Profimedia

Vitamín D je znám jako vitamín, který tělo nejlépe získává ze sluníčka. Jeho nedostatek může způsobit křehkost kostí, deprese, úzkosti a snižuje imunitu. Podle nejnovějších vědeckých poznatků je vitamínů D několik druhů, pro člověka a využitelnost je však důležitý stále ten jeden jediný – přesněji tedy – vitamín D3.

Sluníčko jak nejlepší zdroj

Čas, který má člověk strávit na sluníčku, se podle různých zdrojů liší. Roli hraje fakt, jaký je typ naší kůže, každý z nás má různou vstřebatelnost. Vitamín D se vytváří v hlubších vrstvách pokožky po jejím vystavení slunci.

Chceme-li však nějaká čísla – spolehlivá je půlhodinka na sluníčku alespoň třikrát týdně.

Myslíte, že ten, kdo se dobře opaluje, lidé s tmavou kůží, nebo dokonce černoši, nemají s nedostatkem vitamínu D problém? Naopak, ukázalo se, že problém mají naprosto stejný, protože jejich kůže je odolnější a naopak, jejich těla vstřebávají vitamín D hůře.

Vitamín živočišného původu

Moc nepotěšíme vegany, protože zdroje vitamínu D z potravy jsou pouze živočišného původu.

  • Losos, ryby, sardinky – 100 g téměř 100 % denní dávky
  • Vejce – 100 g více než 100 % denní dávky
  • Hovězí játra – 100 g 20 % denní dávky
  • Rybí tuk – 1 polévková lžíce – cca 300 % denní dávky
  • Dále jsou skvělá: tresčí játra, jiné mořské ryby zejména z chladných oblastí, nebo speciální tablety z lékárny.

POZOR NA PŘEDÁVKOVÁNÍ: Vitamín D se v těle ukládá částečně do zásoby, takže ho lze brát buď denně, nebo cca jednou za týden. Pozor ale na předávkování. Předávkovat se jim z běžných potravin nehrozí, pokud ho však budete polykat v podobě doplňků stravy, dodržujte jejich dávkování.

Kdo má vyšší potřebu vitamínu D?

Vyšší potřebu tohoto vitamínu mají děti ve vývinu, protože je důležitý pro správnou pevnost kostí a růst. Vyšší příjem by si měly ohlídat také ženy v menopauze, protože snižuje riziko řídnutí kostí a náchylnost ke zlomeninám. Vyšší spotřebu mají také obézní lidé, těhotné ženy a starší lidé.

Co když je nedostatek vitamínu D?

Kromě problémů s kostmi přináší chronický nedostatek vitamínu D i jiné problémy, které bychom s ním na první pohled nespojovali. Poruchy imunity, častá nemocnost, o které se dokonce říká, že právě naše oslabenost nedostatkem slunečního svitu umožňuje šíření chřipkových virů v zimním období.

Nově se také říká, že nedostatek vitamínu D má vliv i na psychický stav a doplnit hladinu vitamínu by si měli všichni, kdož trpí depresivními, smutnými náladami, úzkostnými stavy, panickými ataky nebo bezdůvodnou únavou či svalovými slabostmi. Vitamín také snižuje možnost onemocnění rakovinou nebo srdečně-cévními chorobami, což vše souvisí s poruchami imunity.

Jak zjistím nedostatek vitamínu D?

Jedinou možností, jak poznat sníženou hladinu vitamínu D v těle, je laboratorní krevní test, který měří koncentraci vitamínu D v krvi. Můžete o něj požádat svého lékaře, nebo si tento test zaplatit v laboratoři sami.

Zdroje:
Vlastní