Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

V noci byl poškozen most na Krym, zřejmě po ukrajinském útoku

V noci byl poškozen most na Krym, zřejmě po ukrajinském útoku
Poškozený most na Krym | zdroj: Profimedia

Most spojující Rusko s anektovaným Krymem byl dnes v noci vážně poškozen. Doprava na něm byla brzy ráno přerušena, na místě jsou dva mrtví a jeden zraněný. Ruské ministerstvo dopravy potvrdilo poškození vozovky, mostní pilíře poškozeny nebyly. Železniční doprava byla mezitím obnovena.

„Vzhledem k současné situaci žádám obyvatele a hosty poloostrova, aby se zdrželi cestování přes Krymský most a z bezpečnostních důvodů zvolili alternativní pozemní trasu přes nové regiony,“ napsal na telegramu šéf Ruskem dosazené správy Krymu Sergej Aksjonov. Za své „nové regiony“ Rusko označuje ukrajinskou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast, které zčásti okupuje.

Výbuchy u 145. pilíře bylo po 3:00 místního času slyšet z města Kerč, v němž most ústí na Krym.

Noční útok na Krymský most byl speciální operací ukrajinského vojenského námořnictva a tajné služby SBU, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na nejmenované zdroje. „Most byl napaden za pomocí dálkově ovládaných hladinových plavidel. Bylo těžké most zasáhnout, ale nakonec se to podařilo,“ citoval portál svůj zdroj z SBU.

Naopak mluvčí jižního velitelství ukrajinských ozbrojených sil Natalija Humeňuková označila incident za možnou provokaci ze strany Ruska. Ruskem dosazený předseda krymského sněmu Vladimir Konstantinov označil poškození mostu za výsledek ukrajinského útoku. Zdůraznil, že je nutné připravit Kyjev o možnost podnikat takové útoky. Nezbytná je podle něj také „odplata“.

Ruský národní protiteroristický výbor (NAK) uvedl, že most poškodila dvě ukrajinská dálkově ovládaná plavidla. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová obvinila Spojené státy a Británii, že řídí ukrajinské „teroristické“ akce.

Krymský, či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem, který většina mezinárodního společenství nadále považuje za součást Ukrajiny. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu. Kyjev se k útoku přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

Putin obvinil z poškození Krymského mostu Kyjev, Moskva podle něj chystá reakci

Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil poškození Krymského mostu za teroristický čin, obvinil z něj Ukrajinu a uvedl, že Moskva na něj připravuje reakci. Šéf Kremlu zároveň vyzval ke zpřísnění bezpečnostních opatření na této strategické infrastruktuře, která byla v noci vážně poškozena. Za dobu trvání ruské invaze na Ukrajinu se tak stalo už podruhé. Automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude zřejmě obnovena k 1. listopadu, prohlásil místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin. Železniční část mostu podle něj byla poškozena jen minimálně.

„Provoz na automobilové části byl prozatím pozastaven,“ uvedl Chusnullin, podle něhož jedna silniční část byla zcela zničena a bude muset být znovu postavena. Kompletně by celá silniční část mostu mohla být opravena k 1. listopadu. V polovině září by podle místopředsedy ruské vlády měla fungovat oboustranně automobilová doprava v jedné části mostu. V omezeném režimu chtějí ruské úřady otevřít Krymský most pro lehčí automobily už během následujících hodin.

Putin útok na Krymský most mimo jiné označil za nesmyslný z vojenského hlediska, protože ho podle něj ruské síly „už dávno“ nepoužívají pro vojenskou dopravu. „Je to další teroristický čin kyjevského režimu,“ prohlásil šéf Kremlu, na jehož popud Rusko loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu. „A (je) krutý, protože byli zraněni, umírali nevinní civilisté,“ dodal Putin. Ruské útoky na Ukrajině pravidelně působí civilní oběti, zprávy o nich přicházejí téměř denně, hlášeny jsou už tisíce zabitých civilistů.

„Odpověď ze strany Ruska samozřejmě bude. Ministerstvo obrany připravuje příslušné návrhy,“ prohlásil dále Putin během televizního vysílání, ve kterém s dalšími ruskými představiteli hodnotil následky útoku. 

Zdroje: