Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Jak se v Evropě vyhnout návalu turistů a užít si dovolenou?

Jak se v Evropě vyhnout návalu turistů a užít si dovolenou?
Chorvatský Trogir | zdroj: Profimedia

Pokud lze považovat příliv amerických turistů do Evropy minulé léto za impozantní, letos čeká kontinent v tomto ohledu vlna tsunami - ať už hovoříme o Francouzské riviéře či řeckých ostrovech. Existují však destinace, kam lze před těmito davy uniknout.

Turistická sezóna má být letos po pandemii i tak intenzivní, podle analýzy poskytovatele cestovního pojištění Allianz Partners však Evropu letos čeká „bláznivé léto“ hlavně kvůli počtu amerických turistů, který překoná loňské léto o 55 procent.

„Myslela jsem, že byl loňský rok šílený. Letos je však ještě více obsazeno. Nemůžu uvěřit tomu, jak je Evropa přeplněná,“ sdělila spoluzakladatelka luxusní cestovní poradenské firmy Vgari Lifestyle Tania Swasbrooková portálu CNN Travel. „Jakékoli oblíbené město má už teď plno a nepřijímá další rezervace,“ uvedla dále. Prozradila, že radí svým klientům, aby letos zvážili „paralelní země“ a evropská místa s podobnou nabídkou a krásami, kam Američané moc nejezdí.

„Chcete vidět krásu Toskánska, ale je přeplněné a velmi drahé? A co Slovinsko?“ uvedla příklad Swasbrooková. Pokud máte rádi například chorvatské město Split, ideální náhradou je podle ní například lázeňské město Trogir.

Stejně jako Swasbrooková radí svým klientům i zakladatel cestovní kanceláře EMBARK Beyond Jack Ezon, který uvedl, že povzbuzuje klienty i přes trvající oblibu Itálie a Francie k objevování nových míst. „Nejen proto, že jsou tyto špičkové lokality předražené, ale letos jsou přeplněné Američany a přizpůsobují se jim, což jim ubírá na typické atmosféře, kterou byste jinak ve Středomoří běžně zažili,“ vysvětlil Ezon, který doporučil například italský ostrov Pantelleria.

Na něm se dá skrýt před Američany v luxusním hotelu Sikelia. Ten je však dostupný pouze pro dospělé hosty. A místo Sicílie doporučuje řecký ostrov Paros v Egejském moři. Televize CNN oslovila další cestovní kanceláře a odborníky, aby poradili, kam se letos vydat.

Paralelní světy v Evropě

Léto a slunce je žádané, ale 43 stupňů Celsia na jihu Španělska může leckoho odradit. Mads Østergaard z Visit Denmark proto doporučil Jutsko, konkrétně severní část tohoto poloostrova, oblast na západ od města Aalborg podél severozápadního pobřeží Dánska.

Této lokalitě se říká „studená Havaj“ a skýtá krásné pobřeží lemované dunami, rybářské vesnice, malebná pobřežní města a surfování. Pokud vás ale láká spíše italské jezero Lago di Como a chcete se vyhnout Američanům, můžete se vypravit do Švýcarska.

Podobný zážitek nabízí dvě hodiny vzdálená obec Svatý Mořic v kantonu Graubünden. Můžete si buď v zimních měsících zalyžovat ve Švýcarských Alpách nebo v letním období zaplavat ve smaragdově zeleném jezeře přímo ve městě.

Tohle místo je ideální také k raftingu na divoké řece, pěším túrám a jízdě na kole. Pokud vás to ale táhne spíše do Francie, spoluzakladatelka společnosti stojící za řadou vína Souleil Vin de Bonté Marianne Fabre-Lanvinová doporučuje Parc naturel régional de Camargue. Jedná se o přírodní park na jižním pobřeží Francie. Na Francouzkou riviéru plnou jachtařů vás podle ní přiměje zapomenout pohled na rozlehlé pláže, na nichž se prohánějí bílí koně a na kterých s trochou snahy zůstanete úplně sami.

Liparské (Eolské) ostrovy se nacházejí v Tyrhénském moři u severního pobřeží Sicílie v aktivním vulkanickém pásmu mezi Etnou a Vesuvem. Přitažlivé jsou podobně jako italský ostrov Capri, ale bez amerických turistů. Dario Ferrante z cestovní kanceláře Absolute Sicilia vysvětlil, že turisté sem nemíří za písečnými plážemi v karibském stylu, ale kvůli aktivní dovolené, včetně pěších výletů k sopce Stromboli nacházející se na stejnojmenném ostrově.

Chcete být daleko od davů a horka? Senja je druhým největším norským ostrovem, přesto jej navštěvuje mnohem méně turistů než souostroví Lofoty, uvedl kapitán plachetnice Barba Andreas Heide. Ostrov nadchne milovníky majestátních hor a fjordů a je ideální pro pěší túry. 

Zdroje: