Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Kvůli ruským posilám nemůže Ukrajina snížit intenzitu bojů, řekl Zelenskyj

Aktualizováno: Kvůli ruským posilám nemůže Ukrajina snížit intenzitu bojů, řekl Zelenskyj
„Ztráty ruských vojáků jsou kolosální. Dynamika ztrát okupantů k 17. dni (války) je již taková, že lze s jistotou říci: jedná se o největší úder ruské armádě za poslední desetiletí,“ řekl ukrajinský prezident | zdroj: Profimedia

Rusko posílá na Ukrajinu další jednotky a ukrajinská armáda proto nemůže snížit intenzitu bojů.  V dnešním videoposelství to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:55) Ztráty ruské armády jsou podle ukrajinského prezidenta největší za poslední desetiletí. Vyzval také mezinárodní společenství, aby pomohlo dosáhnout propuštění starosty obsazeného Melitopolu, kterého podle Kyjeva unesli ruští vojáci.

„Ztráty ruských vojáků jsou kolosální. Dynamika ztrát okupantů k 17. dni (války) je již taková, že lze s jistotou říci: jedná se o největší úder ruské armádě za poslední desetiletí,“ prohlásil ukrajinský prezident. Podle něj od začátku invaze pozbylo bojeschopnost 31 ruských taktických skupin o velikosti praporu.

Zelenskij dále uvedl, že hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Požádal je, aby vyvinuli tlak na Rusko s cílem dosáhnout propuštění starosty okupovaného Melitopolu, kterého podle Kyjeva v pátek unesli ruští vojáci. Za jeho osvobození dnes podle ukrajinských úřadů ve městě na jihu Ukrajiny demonstrovaly tisíce lidí.

Ukrajina podle Zelenského plně dodržuje příměří kolem humanitárního koridoru z obleženého města Mariupol, kde na evakuaci čekají desítky tisíc civilistů. Vyzval Moskvu, aby učinila to samé. Dosavadní pokusy vyvést civilní obyvatelstvo z přístavního města u Azovského moře do bezpečí ztroskotaly na nedodržování klidu zbraní, z něhož se obě strany viní navzájem.

Zelenskyj dále vyzval ukrajinský parlament, aby zrušil daň z přidané hodnoty a spotřební daň na benzín a naftu. Předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk podle serveru RBK Ukrajina k tomuto bodu již připravuje schůzi.

 

(11:30, původní zpráva) Brzo ráno se ukrajinskými městy ozvaly varovné sirény vyzývající místní, aby se přesunuli do krytů. Uvedla to agentura Reuters i místní média. Sirény byly slyšet v Kyjevě i ve městech Lvov, Oděsa, Charkov, Čerkasy a Sumy. Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, tedy mnohem méně než v předchozích dnech.

Podle satelitních snímků, o kterých informovaly tiskové agentury, se zdálo, že ruské síly se přeskupují, aby mohly zaútočit na Kyjev. Některé záběry ukázaly, jak se přibližují k hlavnímu městu.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v noci na dnešek oznámil, že asi 70 procent této oblasti, která na východě Ukrajiny sousedí s Ruskem, je obsazeno ruskými vojáky. Místa kontrolovaná Kyjevem jsou ostřelována a desítky civilistů byly zabity či zraněny. Neexistují únikové koridory pro obyvatele regionu. Tato tvrzení však zatím nebylo možné nezávisle ověřit, upozornila agentura DPA.

Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, což je ale mnohem méně než v předchozích dnech. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do přístavního města Mariupol. Tam čekají na evakuaci desítky tisíc lidí. Docházejí tu potraviny i voda nebo léky.

Humanitární koridory, kterými se mohou díky dočasnému lokálnímu příměří evakuovat civilisté, umožnily prchnout tisícům lidí například ze Sum, z Irpině, Izjumu nebo z města Buča. Ve čtvrtek se podařilo evakuovat asi 40 000 lidí, ve středu 35 000. Evakuace mají pokračovat i dnes.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle deníku Ukrajinska pravda oznámila, že dnes se otevře 15 humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z obležených oblastí a pro dodávky humanitární pomoci. V pátek se z obklíčených měst po celé Ukrajině podařilo evakuovat asi 7000 lidí. Jedna z evakuačních tras by měla dnes vést z Mariupolu do Záporoží.

Ruská armáda u Kyjeva

Ruská armáda se pomalu přibližuje ke Kyjevu. „Část velkého ruského konvoje severně od Kyjeva se rozptýlila. To pravděpodobně podpoří ruskou snahu obklíčit město. Může to být také pokus Ruska snížit svou zranitelnost vůči ukrajinským protiútokům, které způsobily ruským silám značné škody,“ citoval server RBK Ukrajina z prohlášení britského ministerstva obrany.

Ruské jednotky postupují ke Kyjevu i ze severovýchodu a jsou teď asi 30 kilometrů od středu města, uvedl podle agentury AP nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany. V metropoli, stejně jako v řadě dalších ukrajinských měst, byly v noci na dnešek slyšet sirény vyzývající obyvatele, aby vyhledali úkryt.

Britské ministerstvo obrany dále sdělilo, že Charkov, Černihov, Sumy a Mariupol zůstávají v obklíčení a jsou nadále ostřelovány ruskými jednotkami.

V Mariupolu, kde podle úřadů zahynulo od začátku invaze už téměř 1600 civilistů, pokusy o evakuaci selhaly kvůli ostřelování koridoru, z něhož se obě strany viní navzájem. Vereščuková upozornila, že koridor z Mariupolu se musí nejdříve odminovat, než bude moci začít evakuace.

Zdroje: