Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Utajený hon v Lánech pro Pavlova sponzora: Podle Hradu prý šlo jen o „pochybení“

Utajený hon v Lánech pro Pavlova sponzora: Podle Hradu prý šlo jen o „pochybení“
Jana Vohralíková | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Prezidentská kancelář nedodala včas do registru smluv dokument, na jehož základě se minulý týden v Hradem spravované lánské oboře konal hon na zvěř pro investiční firmu Wood & Company. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková dnes novinářům řekla, že šlo o administrativní pochybení, ze kterého nebude vyvozovat žádné důsledky. Podle prezidenta Petra Pavla nevznikla žádná finanční újma. 

Na případ dnes upozornil web Seznam Zprávy, podle kterého lov u ředitele Lesní správy Lány zařizoval partner ve společnosti Wood & Company Jan Sýkora, který byl významným sponzorem prezidentské kampaně Petra Pavla.

Soukromý hon na trofejní zvěř se v lánské oboře konal ve čtvrtek 19. října. Osmi lovcům asistovali zaměstnanci Lesní správy Lány. Ulovena byla zvířata za 700 000 korun, uvedl server.

Správce lánské obory podobné lovy za poplatek zájemcům zvenčí oficiálně nabízí. V tomto případě ale podle Seznam Zpráv neexistovala k akci standardní smlouva či objednávka. Dokumenty tak nebyly zveřejněny před konáním akce v registru smluv, jak vyžaduje zákon. Doklad, na jehož základě může Lesní správa Lány ulovená zvířata fakturovat, nechal její ředitel Pavel Rus vyhotovit až dodatečně, kdy se o případ začali zajímat novináři Seznam Zpráv, uvádí server. Hrad následně v registru smluv začal publikovat sérii dokumentů, některé však zase zneplatňoval, jak přicházely další dotazy od reportérů. Podle Seznam Zpráv navíc Hrad nabídl sponzorovi prezidenta odlovené daňky se slevou 40 procent oproti oficiálnímu ceníku.

Že objednávka na hon nebyla do registru smluv včas zanesena, potvrdila novinářům vedoucí KPR Vohralíková. „Paní, která tam dělá veřejné zakázky, je tam asi druhý týden, takže si myslím, že je pochopitelné, že to je prostě administrativní pochybení,“ řekla kancléřka. Dodala, že kvůli tomu nebude vyvozovat žádné důsledky. „Vím o tom, že byla podepsaná vzájemná kalkulace, včas podepsali vzájemnou dohodu o tom, jak to finančně bude vykompenzováno,“ uvedla Vohralíková.

Několik administrativních pochybení se v případu soukromé akce investiční firmy Wood & Company stalo i podle prezidenta Pavla. „Nicméně k žádné finanční újmě nedošlo,“ napsal na síti X. Nezveřejnění platné objednávky je podle hlavy státu bezesporu pochybení, ale situaci lze podle zákona vyřešit smlouvou o vypořádávání závazků, která se připravovala ještě před tím, než na ní upozornili novináři, uvedla hlava státu.

Postup Lesní správy Lány kritizuje protikorupční organizace Transparency International (TI). „Administrativní pochybení vůči registru smluv se sice stát může, to ale nevysvětluje nápravu až po dotazu médií, podivné časování dokumentů, které obsahují chyby a byly zjevně zpracovány narychlo,“ řekl Seznam Zprávám vedoucí právník Jan Dupák. Dodal, že utajovaný hon byl dokonce uspořádán zřejmě jako odměna pro finančního podporovatele prezidentovy kampaně.

Zdroje: