Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Markéta Řeháková končí i ve funkci prezidentovy mluvčí

Markéta Řeháková končí i ve funkci prezidentovy mluvčí
Petr Pavel a Markéta Řeháková | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Markéta Řeháková ke konci října skončí ve funkci mluvčí prezidenta Petra Pavla. Prvotní informaci Deníku N v noci na dnešek potvrdil tiskový odbor Hradu. V průběhu října už Řeháková v kanceláři prezidenta republiky nebude působit, poměr ukončí dohodou, uvedl Hrad.

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ uvedla Řeháková.

Řeháková provázela Pavla celou předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí prezidentovy kanceláře Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává jen prezidentovou mluvčí.

Pavel ve vyjádření pro tisk připomněl, že s ním Řeháková „úspěšně prošla celou předvolební kampaní i náročným obdobím po nástupu do prezidentského úřadu“. Ocenil její schopnost předjímat i pracovní nasazení. „V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ dodal Pavel.

Hrad v poslední době oznámil několik personálních změn. S platností k úterý 5. září byl zrušen kabinet prezidenta Petra Pavla, skončila jeho ředitelka Linda Jozwiak Kopecká. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Ve funkci také skončí šéf Pavlova poradního týmu Tomáš Richter. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. Podle webu se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení.

Server Lidovky.cz v polovině září napsal, že bývalá velvyslankyně v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Slovinsku Ivana Hlavsová má na Pražském hradě na starosti domácí protokol, vede ho od září. Odbor protokolu jako celek řídí Tomáš Pernický, dřívější velvyslanec v Bělorusku a Gruzii. Podle webu Lidovky.cz se promění i legislativní a právní odbor Hradu. Jeho ředitel Václav Pelikán odchází do důchodu, Hrad podle serveru opustí i právní poradce Petr Pánek. 

Zdroje: