Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Změny na Hradě: Šéf Lesní správy Lány Balák rezignoval, končí i šéf Správy Pražského hradu

Změny na Hradě: Šéf Lesní správy Lány Balák rezignoval, končí i šéf Správy Pražského hradu
Miloš Balák (vlevo) a Miloš Zeman | zdroj: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu uložil peněžitý trest a dvouletý zákaz činnosti, rezignaci podal 14. října, sdělil dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mynář dnes také odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Ivo Velíška. Výkonem funkce dočasně pověřil ředitele administrativní sekce Pražského hradu Jana Nováka. Na obě místa bude vyhlášeno výběrové řízení.

Balák se musel před soudem zpovídat z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Soud ho poslal pravomocně na tři roky do vězení, prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal. Další soud pak Baláka odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870 000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Velíšek na Pražský hrad nastoupil v únoru 2004, ředitelem Správy Pražského hradu (SPH) je od roku 2005, kdy jej výkonem funkce pověřil tehdejší prezident Václav Klaus. SPH je příspěvkovou organizací, kterou zřizuje Kancelář prezidenta republiky. Kromě areálu Pražského hradu se stará také o lánský zámek. V popisu práce tak má mimo jiné i péči o hradní a lánské památky.

Velíšek serveru Deník N řekl, že mu důvod odvolání Mynář nesdělil. „Nevím, že bych něco provedl, ani mi nebylo nic konkrétně sděleno,“ dodal. O odvolání nebyl předem informován, řekl serveru.

Novák působil na Pražském hradě za všech tří českých prezidentů. Od roku 2015 je ředitelem administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky. Později byl pověřen také řízením bezpečnostního odboru Pražského hradu. Média informovala, že není držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné, tajné nebo přísně tajné, které uděluje Národní bezpečnostní úřad. K dispozici má prověření na stupeň vyhrazené. V minulosti pracoval také jako vedoucí úřadu vlády, náměstek ředitele Národního bezpečnostního úřadu nebo vedl prezidentskou kampaň Jana Fischera. 

Zdroje: