Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Uštval 'boxera ze Zemanova štábu' krutý svět sociálních sítí?

Uštval 'boxera ze Zemanova štábu' krutý svět sociálních sítí?
Karel Slezák v pořadu Rozstřel na server iDNES.cz | zdroj: Profimedia

Takřka přes noc se z novináře, podnikatele a bývalého boxera Karla Slezáka stala internetová postavička. Stačilo k tomu málo – rvačka ve volebním štábu Miloše Zemana. Jen pár dní po "slavné scéně" její hlavní protagonista zemřel. Sociální sítě mu nedaly pokoj ani po smrti. Mohly za jeho skon?

Slezák zemřel ve středu ve věku 73 let. Českého internetu ani médií by se jeho smrt nijak nedotkla, kdyby se na konci ledna nechtěně neproslavil během konfliktu ve volebním štábu Miloše Zemana v TOP Hotelu, kde od něj kameraman iDNES.cz Alexander Šulc schytal několik ukázkových ran pěstí. Díky množství záběrů z incidentu se stal Slezák mezi uživateli internetu legendou.

Konflikt, který se v TOP Hotelu odehrál až po odjezdu čerstvě znovuzvoleného Zemana, odstartoval kvůli členovi KSČM, novináři a další momentální novopečené celebritě českého internetu, Milanu Rokytkovi. Ten začal na místě kolabovat, pravděpodobně po přehnané konzumaci alkoholu, ač nadále sám tvrdí, že mu někdo do pití hodil sofistikovaný jed. Karel Slezák, který se s Rokytkou znal, se rozhodl vrávorajícímu kolegovi pomoci.

Stav "otráveného" komunisty přilákal pozornost novinářů, kteří se na místě zdrželi i po odjezdu hlavy státu. Slezák se je dle záběrů snažil slušně a střídmě žádat, aby si Rokytky nevšímali. Situaci ale vyhrotil přítomný fanoušek prezidenta Zemana Jan Šolta, který na novináře ihned vyběhl s ostrými nadávkami a nepokoušel se věc řešit nijak v klidu a slušně. Všechny tak opakovaně posílal "do pr*ele!".

Když ke zkolabovanému Rokytkovi dorazili záchranáři, situace se ještě více vyhrotila. Šolta začal na přítomné novináře útočit i fyzicky a zahazovat jim jejich techniku, případně je násilím vyhazovat ze sálu za posuvné dveře. Nervy na uzdě nakonec neudržel ani Slezák, který se jinak dle záběrů z místa po většinu konfliktu snažil chovat slušně a starostlivě, a padly již zmíněné rány pěstí.

Politický konflikt, nebo hospodská rvačka? 

Událost se dočkala mnohem větší mediální pozornosti, než by si zasloužila. Zajímavou se stala hlavně proto, že se odehrála na místě, kde měl svůj volební štáb Miloš Zeman, ač s tím konflikt vlastně příliš nesouvisel. Přesto byl celé věci v médiích dodáván politický nádech, i když se ve výsledku více než o politický konflikt jednalo o hospodskou rvačku.

S tím byla spojena například i původní dezinformace, která se krátce po událostí šířila, tedy že novináře napadla ochranka z prezidentova štábu (toto ve svém vyjádření přejali například i Reportéři bez hranic), což samozřejmě není pravda. Konkrétně Slezák se na místě nacházel rovněž jako akreditovaný novinář.

Když se incident začal probírat nejen v mediálním světě, postavil se nakonec Slezák ke svému chování celkem zodpovědně a rozumně. Například v pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz se setkal s kameramanem, kterému uštědřil rány pěstí, a omluvil se mu.

Dokázal se tak k celé situaci postavit smířlivě, na rozdíl od dalších aktérů konfliktu. Třeba Rokytka začal na svém serveru Týdeník občanské právo zveřejňovat řadu vyfabulovaných článků o útoku zákeřných drahošovců a novinářů na svou osobu a Šolta na přítomné zaměstnance médií podal trestní oznámení.

Uštván médii

Slezák byl krom vystavení velkému zájmu médií za události v TOP Hotelu také vyloučen ze Syndikátu novinářů: "Řídicí výbor SNČR v úterý 30. 1. 2018 rozhodl vyloučit našeho člena Ing. Karla Slezáka. Svým jednáním v sobotu 27. ledna 2018 ve volebním štábu Miloše Zemana po volbě prezidenta republiky poškodil prestiž a zájmy SNČR. Tímto rozhodnutím mu zaniká členství," uveřejnila na svém Twitteru organizace. O celou věc se rovněž začala zajímat policie.

Jeho přítel, profesionální boxer Rostislav Osička pro Blesk uvedl, že Slezák měl zdravotní potíže. Je proto možné, že momentální tlak na jeho osobu se mu mohl stát osudným.

Své si o tom myslí například senátor a předseda SPO Jan Veleba, který se na svém facebookovém účtu vyjádřil ve smyslu, že byl Slezák doslova uštván médii: "Pan Karel Slezák je mrtev a jsem přesvědčen, že byl uštván médii. Proto vás, kterých se to týká a kteří jste se akreditovali na sledování výsledků prezidentských voleb dne 27. ledna do TOP hotelu, přestaňte prosím, zastavte, dokud je čas! Lidský život pana Karla Slezáka je příliš velká daň vaší nezvladatelné touze po diskreditaci a senzaci."

Internet se nadále baví

K celé situaci se svérázně postavila část uživatelů sociálních sítí, pro které se během posledního týdne stal Slezák více internetovým memem, než skutečnou osobou. Od konfliktu během druhého kola prezidentské volby jsme na internetu mohli narazit na řadu koláží, vtípků a humorných událostí, které ze Slezáka dělaly jednoho z největších zápasníků na světě. Na některých fotomontážích tak nakládá Sylvesteru Stallonovi a Arnoldu Schwarzeneggerovi nebo je ztotožňován s bojovou postavičkou z videoher Mortal Kombat a Tekken.

Velmi oblíbenou se stala rovněž událost fiktivního zápasu, v němž se měl Slezák utkat s šampionem UFC Conorem McGregorem. Samozřejmě, že všichni návštěvníci události žertovně poznamenávali, že slavný zápasník McGregor nemá proti bělovlasému rváči Slezákovi šanci.

27625544_2096189560605048_3395886382229849308_o Conor McGregor si oddechl | zdroj: Facebook

Ve stejném duchu tak tato část internetu reagovala i na Slezákovo úmrtí. Na Facebooku najdeme například událost Státní pohřeb Karla "Ali" Slezáka s popisem "S politováním oznamujeme, že dnes ve středu 7. 2. zemřel legendární Karel Slezák, který se do historie zapsal svým levým hákem na spánek. Chceme, aby se konal státní pohřeb slavného novináře, boxera a pravdoláskaře Karla Slezáka, vy hyeny. Se vší úctou – upřímnou soustrast."

Dlouho na sebe nenechaly čekat ani internetové koláže nadále odosobněně popisující Slezáka jako jednoho z největších zápasníků všech dob. A tak si například již zmiňovaný Conor McGregor oddychuje, že jeho vyzyvatel zemřel, nebo se Slezák potkává se smrtkou.

Na internetu zkrátka není nic svaté a humor zde nemá hranic. A to ani po smrti jeho nechtěné celebrity.

Zdroje:
Vlastní